Avi/ujkelet.live

A háború 366. napja, északi front: Tegnap este 70 rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre. A lövedékek közül sokat elfogtak a légvédelmi rendszerek, a maradék nyílt területeken landolt. Sérülés nem történt.

Két drón lépett be este Libanonból az izraeli légtérbe, melyeket a légierő lelőtt. Sérülés nem történt.

Pénteken összesen körülbelül 180 rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre.

Szombaton reggel 8-kor folytatódtak a rakétatámadások Libanonból. Öt rakétát irányítottak a Jezreel-völgyre és Wadi Ara területére. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek a többi nyílt területeken landolt.


Észak Nyilai: Az izraeli légierő a hírszerző szolgálatok irányításával tegnap célzott támadásokat hajtott végre Bejrútban, fegyverraktárakat, parancsnoki helységeket és egyéb terror-infrastruktúrákat célozva.

A vadászgépek csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet hírszerzési telepeire, megfigyelő felszereléseire, parancsnoki helységeire és egyéb infrastruktúrákra.

A támadások előtt a hadsereg számos intézkedést tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a légi megfigyelést és precíziós lőszerek használatát.

A pénteki nap folyamán drónok és vadászgépekek az Északi Parancsnokság irányításával több tucat Hezbollah terrorcélpontot támadtak Dél-Libanonban, köztük fegyverraktárakat, terrorsejteket, rakétaindítókat valamint katonai infrastruktúrákat és épületeket.


Szárazföldi manőver: Az izraeli hadsereg harcosai ma megkezdték a szárazföldi manőver ötödik napját Libanonban, és készülnek annak bővítésére. Az erők megkezdték a műveleti ellenőrzés megszerzését a dél-libanoni síita falvak felett, ahol a 98. és a 36. hadosztály van bevetve.

A hadsereg szerint a Hezbollah-erők parancsnoki és ellenőrzési képessége a határ közelében károsodott. A Hezbollah operatívjai ma már főleg szervezetlen terrorsejtek formájában tevékenykednek. Ennek az az oka, hogy Izrael a szárazföldi behatolás előtt a falvak lakóit menekülésre szólította, és kiterjedt támadásokat hajt végre a Hezbollah infrastruktúrája ellen, és terroristákat lokalizál.

Ezenkívül megsérült a terroristák azon képessége, hogy fedezzék egymást. Ugyanakkor a Radwan Erő és a Hezbollah operatívjai továbbra is készülnek a falvakban és azok közelében, hogy megpróbáljanak egy egységként harcolni a harcosok ellen.

Az Északi Parancsnokság megkezdte a felkészülést a harcok következő szakaszára. A hadsereg szerint a szándék, hogy minden egyes faluba bemenjenek, hogy megbizonyosodjanak arról, nincs Hezbollah-infrastruktúra a helyszínen, amely veszélyeztetheti az északi lakosokat.


Naszrallah utódja: Izraelben úgy vélik, hogy Hasszán Naszrallah utódja, Hashem Szafieddine a helyszínen volt a ráirányuló izraeli támadáskor, de még mindig nincs végleges és hivatalos információ az említett masszív bejrúti bombázás eredményéről.

Naszrallah esetében is úgy volt, hogy az, aki a földalatti komplexumban volt, nem juthatott ki élve. Ezenkívül a becslések szerint a Hezbollah hírszerzési rendszerében magas rangú tisztviselők is Szafieddine-nel voltak.

A szaúdi Al-Hadath csatorna forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy ,,Izrael megerősítést kapott arról, hogy Hashem Szafieddine csütörtök este egy izraeli támadásban meghalt társaival együtt”.

A 60 éves Szafieddine Naszrallah unokatestvére. Fia feleségül vette a lányát Kaszím Szulejmáninak, aki a Kudsz Erő parancsnok volt 2020-ig, amikor likvidálták.


Ha egy ajtó bezárul: Amerikai tisztviselők szerint a Fehér Ház szeretné kihasználni a Hezbollah vezetésére és infrastruktúrájára mért súlyos izraeli csapást, hogy egy új libanoni elnök megválasztását szorgalmazza a következő napokban, jelentette a Walla hírportál.

Libanonnak csaknem két éve nincs elnöke, ami növelte az instabilitást, és súlyosbította a politikai és gazdasági válságot az országban.

A Hezbollah vezetőjét, Hasszán Naszrallahot, a milícia vezető parancsnokait és a Hezbollah többi tagját az elmúlt hetekben végrehajtott izraeli légicsapások során likvidálták, ami meggyengítette a terrorszervezetet.

Naszrallah megakadályozott minden erőfeszítést, hogy olyan személyt válasszanak, aki nem szövetségese, Szulejmán Frangieh.

  • Az egyik jelölt a libanoni fegyveres erők parancsnoka, Joseph Aoun tábornok, akit az Egyesült Államok és Franciaország is támogat. A libanoni fegyveres erők kulcsszereplők lesznek minden háború utáni megállapodásban Libanonban.
  • Mivel Naszrallah halott, a Hezbollah pedig meggyengült, a Biden-kormány úgy gondolja, hogy most lehetőség nyílik a libanoni politikai rendszerre gyakorolt befolyás drámai csökkentésére, és olyan új elnök megválasztására, aki nem szövetségese a síita milíciának, idézett a Walla két amerikai tisztviselőt.

Két amerikai tisztviselő szerint a Fehér Ház a jelenlegi libanoni helyzetben lehetőséget lát a libanoni elnökválasztás körüli holtpontról való elmozdulásra, és úgy gondolja, hogy ennek kell a legfőbb prioritásnak lennie, még mielőtt Izrael és a Hezbollah között tűzszünetre törekednének.

  • Az elmúlt napokban Libanon megbízott miniszterelnöke, Nadzsib Mikati azt mondta Biden elnök tanácsadójának, Amos Hochsteinnek, hogy tovább akar lépni az Egyesült Államok júniusban kidolgozott, diplomáciai megoldásra vonatkozó tervével.
  • Hochstein azonban közölte, a javaslat „lekerült az asztalról”, mert az elmúlt két hétben megváltoztak a körülmények a terepen az Izrael és a Hezbollah közötti harcok fokozódása miatt, közölték az amerikai tisztviselők.
  • Ehelyett Hochstein azt mondta Mikatinak, hogy a prioritás az új elnök megválasztása kell legyen.

Mikati csütörtökön a libanoni többséget képviselő új elnök mielőbbi megválasztására szólított.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Rakéták és drónok, Naszrallah utódja és a libanoni lehetőség first appeared on Új Kelet Live.