Avi/ujkelet.live

A háború 377. napja, déli front: Az izraeli hadsereg a hírszerző szolgálatok irányításával pontos csapást mért délután egy drónnal a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terroristáira, akik egy korábban iskolaként szolgáló létesítménybe beágyazott parancsnoki helységből tevékenykedtek a Gázai övezet északi részén.

A helyszínen lévő tucatnyi terrorista Izraelt célzó rakétatámadásokban játszott szerepet, és terrorcselekmények előmozdításában vett részt az izraeli erők ellen a közelmúltban és különösen az elmúlt napokban.

A támadás előtt a hadsereg számos intézkedést tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve precíziós lőszerek használatát és a légi megfigyelést.

A hadsereg a nap folyamán tájékoztatást adott a terepen bevetett csapatok műveleteiről. A Nahal-dandár csapatai terroristákat öltek meg és terrorinfrastruktúrát semmisítettek meg a dél-gázai Rafah városában.

A Gáza északi részén, Dzsabaliában a 401. dandár több tucat terroristát likvidált légicsapásokkal és szemtől-szemben vívott csatákban, és sok olyan fegyvert és épületet semmisített meg, amelyekben terroristák barikádozták el magukat.

A támadó tevékenység részeként a harcosok egy polgári negyedben lévő iskolában több tucat fegyvert, bombát, lőszert és aknavetőgránátot találtak. Ráadásul az egyik tanteremben egy olyan táblát találtak, amelyet a terroristák használtak, és október 7-i mészárlást dicsérő arab nyelvű szövegek szerepeltek rajtuk.

A Gáza középső részén a 252. hadosztály továbbra is a terrorinfrastruktúrák lokalizálásán és megsemmisítésén dolgozik. A 179. dandár pedig tegnap kezdte meg bevetését a Bureidzs menekülttáborban és Nuszeiratban.


Észak Nyilai, evakuálás: Az Izraeli Védelmi Erők arab nyelvű szóvivője Avichai Adraee ezredes több libanoni helyszínre evakuálási parancsot tett közzé, a légierő támadásai előtt.

Adraee térképeket csatolva felszólította a lakosokat, hogy a célhelyszínektől távolodjanak el legalább 500 méterre.


Likvidálás: A légierő a 91. hadosztály csapataival együtt likvidálta a Hezbollah terrorszervezet egyik zászlóalj parancsnokát a dél-libanoni Bint Dzsbeilben.

A hadsereg szerint a terrorista, Husszein Muhammed Auda volt a felelős az Izraelre kilőtt rakétákért Bint Jbeil körzet több közösségéből.

Az elmúlt nap során a manőverező csapatok és drónok megöltek több mint 45 terroristát és leromboltak több mint 150 Hezbollah-célpontot.

A célpontok között szerepeltek fegyverraktárak, rakétavetők és katonai épületek. A 7. dandár műveletei során a csapatok rengeteg fegyvert találtak.


UNIFIL is: Az ENSZ dél-libanoni békefenntartó misszió (UNIFIL) részeként egy német hadihajó lelőtt egy drónt Libanon partjainál – nyilatkozta a német védelmi minisztérium szóvivője a Reutersnek.


Nem volt célpont: Az izraeli hadsereg ragaszkodik ahhoz, hogy nem az ENSZ-békefenntartókat vette célba Dél-Libanonban, miután az UNIFIL-erők ismét arról számoltak be, hogy a posztjukat támadták.

„Az UNIFIL infrastrukturális helyszínei és erői nem célpontok” – áll az izraeli hadsereg közleményében.


Újjáélesztés: Irán megpróbálja újjáéleszteni legfontosabb meghatalmazottját, a Hezbollahot a terrorszervezet likvidált vezetőjét, Hasszán Naszrallahot követő időszakban, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

Az iráni Kudsz Erő azon dolgozik, hogy fegyvereket juttasson el a Hezbollahnak, és támogassa a terrorszervezet Izrael elleni tevékenységét.

Az elmúlt napokban megjelent riportok szerint a Hezbollah kulcsfigurái vezetik a háborús erőfeszítéseket, köztük Muhammad Haider, Naszrallah közeli tanácsadója és a Dzsihád Tanács tagja, valamint Haitham Ali Tabataba’i, a Radwan Erő egykori parancsnoka és a szervezet hadműveleti részlegének parancsnoka.

Az irániak most igyekeznek fokozni a részvételt, és segítségük megnyilvánul többek között fegyverek átadására tett kísérletekben a Hezbollahnak, ezeket a kísérleteket Izrael többnyire meghiúsította, de a Kudsz Erő tisztviselőinek libanoni jelenlétében valamint a vezetésben nyújtott segítségben is megnyilvánul.

Az egyik meghatározó tisztviselő közülük az iráni Kudsz Erő parancsnokhelyettese és Eszmail Qaani helyettese, Mohammad Reza Fallahzadeh.


Fenyegetés: Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda vezetője, Hosszein Szalami további megtorlásra figyelmeztetett Izraellel szemben, ha iráni célpontokat támad, miután Izrael választ ígért Irán október 1-jei ballisztikus rakétatámadásra.

„Ha hibát követtek el, és megtámadjátok célpontjainkat, akár a régióban, akár Iránban, ismét fájdalmas csapást mérünk rátok” – mondta Szalami, a múlt hónapban Hasszán Naszrallahot célzó izraeli légicsapásban megölt tábornok temetésén.

The post Likvidálások Libanonban és Gázában, és a Hezbollah „újjáélesztése” first appeared on Új Kelet Live.