Mi az a dobozlégzés, és hogyan segíthet oldani a szorongást?

Mi az a dobozlégzés, és hogyan segíthet oldani a szorongást?

Eredetileg az amerikai hadsereg orvosai fejlesztették ki, de a dobozlégzést te is egyszerűen használhatod a mindennapokban, ha higgadt szeretnél maradni egy stresszes helyzetben.

 

Mi az a dobozlégzés?

A dobozlégzés egy mély légzéstechnika, amely segít lelassítani a légzést, ezzel lelassítja a testedet, és arra készteti, hogy engedje el a feszültséget. A nevét onnan kapta, hogy a négy légzési lépés elvégzésében segít, ha egy dobozt vizualizálsz magad elé.

A dobozlégzés nemcsak egyszerűen alkalmazható, hanem rendkívül hatékony is. A légzéshez kapcsolódó számolás segít elterelni a figyelmet a stresszről, amit éppen átélsz, míg a lassabb légzésmintázat fizikailag ellazítja a testét és lelassítja a szívverését.

Hogyan végezd a dobozlégzést?

A dobozlégzés egy hihetetlenül sokoldalú légzéstechnika, amely a legkülönbözőbb körülmények között használható. Nagy előnye sok más légzési módszerhez vagy meditatív gyakorlathoz képest, hogy nem kell még csak nyugodt környezetbe sem kerülnöd ahhoz, hogy elkezd, vagyis konkrétan az adott stresszhelyzetben is azonnal érezheted a hatását, akkor használhatod, amikor csak szükséged van rá.

A dobozlégzés technikáját a következőképpen alkalmazhatod:

  • Lélegezz be lassan az orrodon keresztül, miközben négyig számolsz.
  • Tartsd vissza a lélegzeted, miközben lassan négyig számolsz.
  • Lassan lélegezz ki, miközben négyig számolsz.
  • Tartsd vissza a lélegzeted, miközben lassan négyig számolsz.
  • Szükség szerint ismételd.

A lépéseken keresztül haladva egy dobozt vizualizálhatsz. Képzelj el minden egyes négyes számolást a doboz egy-egy oldalának; minden egyes lépéssel kiegészítesz egy oldalt, amíg a négyzet teljes nem lesz.

Ha a négyig számolás túl rövidnek vagy túl hosszúnak tűnik, a számolás hosszát az igényeidhez igazíthatod. A lényeg az, hogy olyan tempóban lélegezz, ami neked kényelmes.

FreshSplash/istockphoto.com

Mire jó a dobozlégzés?

Amikor stresszes vagy, vagy valami rendkívül nagy kihívást élsz át, a tested fokozott készültségben van. A dobozlégzés segíthet aktiválni a paraszimpatikus idegrendszert, amely a szervezet relaxációs reakciójáért felelős.

Ez a nyugalmi válasz lelassítja a szív- és légzésszámot, csökkenti a vérnyomást, így a helyzet, amellyel szembenézel, kevésbé tűnhet ijesztőnek és nyomasztónak. Ha nyugodtabbnak érzed magad, az a körülményeid feletti kontroll érzését is adhatja.