A Délisek

Őszinte örömömre szolgál, hogy az a bizonyos Déli Hírlapos csoportkép ami egyébként a Széchenyi út 103. szám alatti Médiacentrum nagytermében készült megmozgatta a kollégák fantáziáját. Mivel 1969 júniusában kezdtem a megyei lapkiadónál elsírhatom, hogy ott voltam nyitáskor majd szó szerint bezárhattam. Lehúzhattam a rolót. Ezzel kapcsolatban régóta készülök, hogy megírjam – volt egyszer egy újság címmel a a DH történetét. Igen szubjektív s érzelgős leszek ha eljutok a visszaemlékezésig. Sőt igyekszem valóságszerűen vázolni az ott zajlott eseményeket.

Akit érdekel a téma – a lap sorsa az alapítástól a megszűnéséig – kérdezzen. Bármit, akár olyanokat is amit pletykaszinten  hallott, s esküdni merne rá, hogy az úgy történt. Ha van képe, fotója a kollégákról, vagy úgy gondolja, hogy rendelkezik ezzel kapcsolatos dokumentumokkal szívesen fogadom. Másolatban is.

Elöljáróban – van  három ember  Csala László , Bekes Dezső és Bohus János akiknek köszönhetjük a lapot. Mindhárman az alapítástól az átkosban, a rendszerváltásig a vállukon vitték a Délit.Mivel Dezsőnek köszönhetem, hogy ott lehettem majd visszakerülhettem az újsághoz nem engedhetem meg magamnak, hogy vele kapcsolatban bármi rosszat mondjak.Viszont bízom a tárgyilagosságában, s számítok rá, hogy Ő maga megírja nekünk, hogy mikor hol mit csesztünk el a piaci versenyben. Akkor amikor az ország utolsó magyar tulajdonú napilapjaként a porondra léptünk.

Gyakori kérdés, baráti , szakmai körben, hogy miért nem leltünk magyar tulajdonosra. Nálamnál okosabbakkal konzultálva mondom, hogy egy magyar vállalkozó aki nem járatos a médiában – pártlappá degradálta volna  bármelyik megyei napilapot. A demokráciában felnőtt nyugati kiadók garanciát jelentenek arra, hogy a lapok politikai gazdasági függetlensége fennmaradjon. Kiss László főszerkesztőnek, barátomnak óriási érdeme van abban, hogy amikor a Déli Hírlap tulajdonán az önkormányzat és  Dr. Csomai Zoltán ICP Rt osztozott  az Olvasók mit sem sejtettek a lap pártállásáról. Képesek voltunk kiegyensúlyozott néplapot, családi bulváros újságot szerkeszteni.

Fotók, kérdések – állítások – vélemények akár a mail címemre is jöhetnek. Ám a facebook jobb – nincs már takargatnivaló. üdv szi.