Őszintén megrendített a miskolci babák tragédiája. A sors úgy hozta bárhol is laktam, szomszédjaim mindig szülész nőgyógyászok voltak. Hivatásukat szerető orvosok, olyanok, akiket bármikor felkölthettek a legjobb álmukból, hogy perceken belül a kórházba robogjanak a vajúdó kismamák megsegítésére. Így aztán nem esett nehezemre, hogy utánajárjak az egész országot sokkoló tragédia kulisszatitkainak. Az orvosi műhibákat taglaló ügyvédek beszámolóira szomjúhozó média ritkán veszi a fáradságot, hogy alaposan utánanézzen a történteknek.

A miskolci megyei kórház esetében is minden csupán két tény körül kulminál. Mostanáig. Rejtélyes körülmények között elhunyt nyolc ártatlan csecsemő és a főigazgatót felfüggesztették a hivatalos vizsgálat idejére. Sajnos, ezen túl vannak is vannak információk. Az ügy szempontjából nagyon is lényegesek.

A kánikulai melegben, a kritikus hőségben mindig is több a koraszülés. A szerencsétlen miskolci babák sajnos pontosan ebben a három hétben haltak meg, nem sokkal az életre hozásukat követően. Hasonló vagy ennél is magasabb volt a halálozási arány más tőlünk távolabbi kórházakban. Ami természetesen nem mentség senki számára.

A hozzáértő szakmabeliek kendőzetlenül elmondták, hogy a koraszülöttek szinte valamennyien kis súllyal idő előtt jöttek a világra. Úgy fogalmaztak, hogy szinte zsemle nagyságúak voltak. Ráadásul a fejletlenségük következtében olyan fontos szerveik hiányoztak, amelyek szinte összeegyeztethetetlenek az életben maradásukhoz. A Hipokráteszi esküt tett, orvosok ápolók persze sosem adják fel. Most is a végsőkig küzdöttek a babák megmaradásáért. Még akkor is, amikor tudták, hogy reménytelen.

Közbe keringenek a képtelenebbnél képtelenebb pletykák. Hogy a 400 milliós költséggel felújított, kialakított koraszülött osztályon megspórolták a légkondicionálót. Megfeledkezve arról, hogy minden inkubátoron van egy kicsi klímaberendezés. Fordítva kötötték a beszellőzést – ami szintén úgy badarság, ahogy mondják. Hiszen akkor valamennyi csöppség áldozatul eshetett volna.

Ami történt rettenetes tragédia mindannyiunk számára. Ám az őszinte részvét pillanataiban is elgondolkodtató, hogy szakmai vagy politikai vizsgálatnak nézzünk elibe.

szi.