S ha akarod most Neked is lehet .Jó hír – valakik feltalálták a kanálban a mélyedést, ismét lesz iskolai takarékbélyeg. Fogalmam sincs, hogy miként képzelik el. Lehet, hogy ők se tudják, de lehetséges – valakiben feléledt a nosztalgia iránta. Na ha nem emlékezne rá, elmondom, nálunk Miskolcon a Kossuth utcai általánosban, ahol ötven fillér volt a Pajtás újság versenyben gyűjtöttük a takarékbélyeget. Egy tanítónéni   némi jutalék reményében árusította a nagyszünetben az 1, 2 az 5 és a 10 forintos bélyegeket. Első adott hozzá egy kétoldalas, a bizonyítványra emlékeztető formájú lapot amibe benyálazhattuk a bélyegeket. Versenyeztünk , melyik osztály képes több bélyeget gyűjteni. Máig is megmaradt bennem, hogy egy éves átlagban olyan 140-160 forintot sikerült megspórolnom. Ne nevess , akkoriban ez komoly összeg volt – az utolsó tanítási nap végén már ki lehetett váltani a postán. Ennek az igyekezetnek egyetlen hátulütője  volt semmivel se tudott többet nyújtani mint a kutyanyelves lemezgyári persely. Vagy a feltörendő gipszmalac. Kamatot – emlékezetem szerint semmit nem fizettek. Viszont jó volt a vakációra indulásként egy ilyen nagy összeg.

Majd az első munkahelyemen – mintha minden folytatódott volna. Jött a KST – ami nem volt már mint az iskolai takarékbélyeg felnőttesített változata. Minden hónapban, a hozzájárulásommal lecsíptek a fizúból 100-150 forintot, hogy az év végén nagy kegyesen beborítékolva visszaadják. Úgy karácsony táján ez a plusz egy havi fizetésnek megfelelő össze csudára jól jött. Ám ha most belegondolok erről csak az a vícc jut eszembe , amiben az édesapa megkérdezi az okos kisfiát a fűtetlen szobában – akarsz e valami jót – igen akkor dúgd ki lábad a takaró alól, meglátod milyen jó lesz amikor visszahúzod.

Egyébként ez az iskolai bélyeges, takarékosdi felélesztése jó dolog. Nem árt idejében megtanulni a pénzzel való gazdálkodást.

szantograf.hu