A közelmúltban , nem is olyan régen írtam meg a Káderház szelleme című – lehet, hogy csípős jegyzetemet. Állandó látogatója voltam a Csabai kapu 24. szám alatti kisboltnak, így nem esett nehezemre felhorgolni annak az épületnek a históriáját. Mindenki tudta az átkosban, hogy annak az utcafronti első emeletén ki lakott. A megyei első titkár aki sajátos módon terjeszkedett, a szomszédos lakásból is lecsípetett egy szobát, magának. Majd amikor zavarta , hogy a lenti élelmiszer boltban pörög a ventilátor csak úgy leszereltette. Hogy aztán annak a csonkjai örök mementóul a mennyezeten maradjanak, mindenkit emlékeztetve nem is akárkinek a rezidenciája volt a bolt felett.

Legyünk tárgyilagosak – a mai elit aligha érné be egy ilyen háromszobás társasházi kulipintyóval. Neki ez is megfelelt. A tapolcai villája se rí ki a mai környezetből. Ám abban az időben szóbeszéd tárgya volt – mivel könnyen összefüggésbe hozhatták az éppen akkor épülő miskolci centrum áruházzal. Egyébként abban az időben misem természetesebb, hogy az áruházat a borsod megyei állami építőipari vállalat húzta fel. Kinek jutott volna eszébe, hogy egy más régióból idekeveredő vállalkozásnak adják a megbízást.

 

A lényeg, hogy a kisbolt a cikk megjelenését követő harmadik napon bedobta a törülközőt.  A Harcos család feladta a küzdelmet a környék szuper bevásárló áruházaival szemben. A Semmelweis kórházban is van egy kis élelmiszer bolt ám annak a választéka és a nyitvatartási ideje már korántsem olyan rugalmas mint ami itt volt a Derkovits utca végében.

Naponta elmegyek az üzlet előtt – látom a rács lehúzva – ami korábban sose volt. A bolt kiürítve, csak a ventilátor csonkok maradtak a plafonon. Hiányzik a szódavíz, a gomolya és a szotyola. No meg az a névre szóló kiszolgálás amiben már sohasem lesz részem, az auchanban vagy a szinvaparki spaarban.

Egyébként az üzlethelyiség szabad, üres  – vállalkozóra vár.

szantograf.hu