Mindig is szerettem bóklászni a nagy áruházakban. Legyen az szupermarket vagy műszaki barkácsos. Volt amikor ezekért az örömökért a bécsi shopingcytibe kellett autóznunk. Ám hála a ránk szabadított kapitalizmusnak ma már  Miskolc minden sarkában vár minket egy mamut áruház. Most ne siránkozzunk , hogy ezek tönkre vágták elsorvasztották a hangulatos kis családi boltocskákat, a kapualji butikokat a garázsos szatócsokat.

Első volt a Metró, amely máig is a kedvencem. Ezzel a speciális raktáráruházzal is Bécsben barátkoztam össze először, ahol egy barátom kártyájával lopóztam be. Az igazi élményt azonban mindig is az úgynevezett műszaki megaüzletek jelentik.

A héten a Baumaxba kellett kirándulnom. Rossz szokás – ma egy csomag szögért is oda autózunk. Bezzeg az átkosban amikor a Piva cukrászda mellett volt Miskolc legnagyobb vasboltja, ott három darab szögért is be lehetett menni. Rinder bácsi az üzlet vezetője belemarkolt a szöges-ládába, újságból tekert  egy staníclít, belegyömöszölte, megcsavarta a tetejét, rádobta a mérlegre, majd a kezembe nyomta. Bagatell, – mondta – ezért nem érdemes tekergetni a pénztárgépet .

Hol is hagytam abba  -tekergek a Baumaxban – keresem a zsákokat, ragasztókat , ténfergek, elveszek a hodályban mint Jancsi és Juliska az erdőben. Sietnék, eladó sehol. Még biztonsági öröket se látok. Bezzeg máshol minden vevőre jut három kigyúrt egyenruhás szekuritis. S akkor jön a meglepi. Egy kedves hölgy oltalmába vesz, tolom a furikot, s jön velem, pakol, dobálja a kosaramba amit csak kérek. Csoda történt. leltár szerint,átad az építési osztály eladójának, s  már előtte megköszöni, hogy náluk vásárolok. No csak lehet, hogy bekameráztak.

Az új eladó is készséges követni se bírom adogatja amit csak kívánok . Ő viszont nem ragasztgat stempliket a cuccokra.  Kiszedem belőle – ez egy  új módi – az eladó ezentúl nem bujkál – nem azt nézi, hogy mit  csórel a a kedves vásárló. Segít és közbe amit veszek minden darabra ráragasztja a kódját. Amit a pénztárnál leolvasnak és ebből minden nap kiderül. hogy mennyire volt vásárlóbarát. Jutalék elismerés ütheti a markát, ha igyekszik. Kitűnő ötlet.

Kérdezem az urat , ő vajon miért nem ragasztgat – tudja a kolléganőnek nagyobb szüksége van erre hajtani – hadd legyen az egész hóbelevanc az ő dicsősége. Tehát van munkatársi szolidaritás, összetartás a Baumaxban. Mindegy ez a ragasztgatósdi ki lett találva.

szantograf.hu