Elbontották a sörözőt – marad a beton platz – itt lehetne az arab-zsidó negyed folytatása

Mikor járt utoljára a Széchenyi út 33. számú udvarban. Tetszik tudni ott ahol valamikor az Avasi kávéház hangulatos kerti sörözője volt. Amelyet aztán téliesítettek. Az utóbbi időben mint Miskolcon minden más ez se úgy ment mint régen. Határoztak a bontásáról, s lassan de biztosan már szanálják.

Szerettem volna néhány fotót készíteni emlékbe – hogy valamikor itt egy hangulatos söröző volt – később átment lebujba – mígnem döntöttek – hasonlóan a kapualji butikokhoz ennek a tákolmánynak sincs helye a jövőben.

Kezdek meghasonulni – sajnálom, fájlalom , hogy eltűnik. Mint ahogyan azt is visszasírom, hogy micsoda élet volt abban az udvarban. A kapualjakban butikok, szabóság, egy hosszú garázssor s mellette kamrák. Volt ott jövés menés, neves köztiszteletben álló polgárok laktak minden emeleten.

Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mi lesz a söröző helyén? A bontás , a takarítás után marad ott egy sivár beton platz. Marad e energia az udvar teljes rendbehozatalára, esetleg parkosításra, rendezésre a hátsó traktusban omladozó ház elbontására.

Megjegyzem volt valamikor egy terv, egy elképzelés – hogy itt alakítják ki a zsidó negyedet ami ott húzódna a templomtól a sétálóutcáig, Ma már akár lehetne egy arab zsidó negyedet is oda varázsolni.  S büszkék lehetnénk, hogy ami még Jeruzsálemben sose sikerült – itt Miskolcon egybeforrt  az arab-zsidó negyed. Mint idegenforgalmi látványosság vonzaná a látogatókat.

szantograf.hu

széchenyi331