Nobel-díjas találmány – vagy lelkiismeretlen humán kísérlet

A Béres szindróma köszön vissza – nehéz ember a professzor vagy fel nem fedezett zseni

Magyar gyógyszerbotrány? Megvan az érelmeszesedés elleni vakcina. A nagy gyógyszergyárak akadályozzák a hazai találmány meghonosítását, elterjedését. A feltaláló nem boldogul a bürokrácia útvesztőiben, miközben milliók szenvednek a világon a szív és az agyi infarktusok következményeitől. Egy kókler vagy egy szuperzseni csatája a multikkal.

Forrás: zaol.hu, Fotó: Sámel József
Forrás: zaol.hu, Fotó: Sámel József

Terjed a híre, hogy dr. Horváth István professzor, orvos-biológus, 40 éves kutatómunkájának eredményeként megalkotta az érelmeszesedés elleni oltóanyagot. Erről először a Duna TV-ben hallottunk még a 2000-es évek elején. Ha engedélyeznék, akár Nobel-díjas találmány lehetne. Az interneten küldözgetett levél szerint 100 százalékosan megszünteti az elmeszesedést. A professzor állítása szerint ezzel az oltóanyaggal évente 15 ezer embert menthetnénk meg, akik infarktus miatt idő előtt elhunynak. A különös vakcinával helyreállítható a normális vérnyomás, újraindítható a hasnyálmirigy természetes inzulintermelése. Tudomásunk szerint Miskolcon is többen beadatták maguknak ezt a csodavakcinát, és meglepő gyógyulásról számoltak be. Ezek után az interneten körözött levelet teljes egészében megmutattuk dr. Kőszeginé dr. Szalai Hilda, a GYEMSZI, Országos Gyógyszerészeti Főigazgatóság főigazgató-helyettesének.

A történet emlékeztet Béres József, a Béres cseppek feltalálójának kálváriájára. Mit tudnak Horváth professzor vakcinájáról?

– Egy szer nem attól lesz gyógyszer, hogy valaki a médián keresztül azt állítja róla. A betegek  érdekében csak akkor válhat legális gyógyszerré, ha részletesen dokumentált, egymásra épülő kémiai-gyógyszerészeti, biológiai, gyártási, állat- és humán kísérletek elvégzésével meggyőzően igazolják hatásosságát, biztonságosságát, és állandó minőségét. A koleszterin-vakcinával kapcsolatosan a GYEMSZI-OGYI birtokába eddig nem került egyetlen bizonyító dokumentum sem. Így, egyelőre a készítményről és a kísérletek szintjéről rendelkezésünkre álló információ rendkívül hiányos. Amennyiben a klinikai vizsgálatok során bizonyítást nyer, hogy a készítmény alkalmazásából származó előnyök meghaladják a szerrel összefüggésben felmerült kockázatokat, kérelmezheti a gyógyszer forgalomba hozatalát. Most ez immunológiai terméknek minősül, forgalomba hozatalához az Európai Gyógyszerügynökség hozzájárulása is szükséges.

– A súlyos érelmeszesedésben szenvedők számára valóságos csodaszer lehet ez a készítmény. Milyen támogatást nyújthatnak Horváth professzor úrnak, aki jártasabb a tudományban, mint a bürokratikusnak tetsző szigorú gyógyszer bevezetési adminisztrációban.

– Sajnos a készítmény hatásosságával kapcsolatos a humán klinikai vizsgálat engedélyezése iránti kérelmet a mai napig nem nyújtották be. Ha ez megtörténik, erről 60 napon belül döntünk. Arról sem tudunk, hogy a feltaláló az Európai Gyógyszerügynökséghez fordult volna. Egy ilyen eljárás pontosan 210 napot vesz igénybe, amennyiben a dokumentáció mindenben megfelel a követelményeknek. Nehéz kimondani, de mivel nem rendelkezik forgalomba-hozatali engedéllyel, és nem történt meg a klinikai vizsgálat, a szer illegális és veszélyezteti az egészséget. Összességében a készítmény egy tetszetős elképzelést vázol fel, ám fejlesztése csak professzionális szakembergárda és tőkebevonással lenne lehetséges. Az embereken történt alkalmazása illegális humánkísérletnek minősül.

Volt szerencsénk több olyan beteggel beszélnünk, akik vállalták a humán kísérlet valamennyi kockázatát. Beszámolóik szerint lényegesen jobban érzik magukat, és az orvosi vizsgálatok is ugyanezt igazolják. Így aztán nem teszünk le róla, hogy magát a feltalálót ne kérdezzük majd meg, mi az, ami akadályozza a vakcina szabályszerű hivatalos legalizálását.

szantograf.hu