A video-megfigyelő rendszer fő előnye, hogy távolról nyomon követhetőek az események a védeni kívánt területen, illetve egy nem várt esemény bekövetkeztekor visszanézhetőek a rögzített felvételek.  Riasztás esetén a helyszínre érkező járőrszolgálatot –az élő képek alapján – távolról tudja navigálni a diszpécser, így betörés esetén pontos információkat, személyleírást tud adni az elkövetőkről, illetve azok számáról. A video távfelügyeleti szolgáltatás az ügyfelektől érkező kamera képek jeleinek távfelügyeleti központban történő rögzítését, archiválását is tartalmazza. Ennek jelentősége akkor van, ha betörés történik, és a helyszínen lévő rögzítő egységet megrongálják, vagy eltulajdonítják. A felvételek ebben az esetben is rögzítésre kerülnek egy távoli szerveren, melyek a későbbiekben hatósági intézkedésre felhasználhatók.

Felmerül a kérdés, hogy amikor otthon tartózkodunk, akkor is lát minket a távfelügyeleti központ dolgozója?  Léteznek olyan megoldások, melyek során a beltéri- illetve kültéri kamerák képeit a riasztó rendszer be- illetve kikapcsolt állapota vezérli, így megoldható, hogy amikor otthon tartózkodnak a kamerák képei távolról nem elérhetők.

A másik, gyakran felmerülő kérdés, hogy kertünket, teraszunkat hogyan tudjuk megóvni a betolakodóktól? Kültéri védelemmel kombinált kamera rendszer esetén, a védelem a védett objektum külső területére kiterjeszthető, ezáltal már a területre történő behatolás esetén megkezdhető az intézkedés, megelőzve az otthonunkba történő bejutást.

Video távfelügyeleti szolgáltatást elsősorban riasztórendszerrel kombinálva érdemes igénybe venni, mivel riasztás jelzés érkezése esetén a diszpécserközpontban azonnal ellenőrizhetik a kamera képeken az eseményeket, egyértelműen meghatározható a riasztást kiváltó ok. Így a téves riasztások gyakorisága is minimalizálható.

Manapság az okos telefonok elterjedésével lehetőség nyílott arra, hogy különböző applikációk segítségével a telefonunkon is láthatjuk az otthonunkban elhelyezett kamerák képeit, illetve bizonyos típusú kamerák esetében akár távolról is vezérelhetjük a kameráinkat annak megfelelően, hogy milyen területet szeretnénk megfigyelni. A mai, digitális rögzítő berendezések rendelkeznek riasztási kimenetekkel, mely megfelelő eszközök segítségével akár e-mail, vagy SMS értesítést küld számunkra mozgás érzékelés esetén.  Így a nap 24 órájában tudhatjuk biztonságban értékeinket.

Konka Péter

www.ormester.hu