Az ipari méretű energiatároló berendezések elterjedése teheti biztonságosabbá és hatékonyabbá a villamosenergia-hálózatok működtetését

 – Új, nagyteljesítményű energiatároló berendezések megjelenése teheti hatékonyabbá a villamosenergia-rendszer működtetését, valamint segítheti a megújuló alapú erőművekben megtermelt áram hálózati fogadását. Az energiaáramlás kétirányúvá válásának nyomon követésére pedig az okos mérőeszközök és okos hálózatok alkalmazása nyújt költséghatékony megoldást – hangzott el az Okos Jövő Innovációs Klaszter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Brit Nagykövetség által „Intelligens hálózatok és energiatárolás” címen szeptember 23-án közösen megrendezett tudományos szimpóziumon.

Az ipari méretű energiatároló berendezések elterjedése új megoldást kínál a villamosenergia-rendszerek napjainkban zajló átalakulása során felmerülő problémákra: így a hálózatok működésének biztonságosabbá és hatékonyabbá tételére, valamint a megújuló alapú erőművek rendszerbe integrálására. Az energetikai szektorban folyó fejlesztéseknek köszönhetően olyan több tíz, vagy akár száz MW teljesítményű energiatároló berendezések megjelenése várható, amelyek költséghatékony eszközt biztosíthatnak az ingadozó termelés kiegyenlítésére, a csúcsterhelések kielégítésére, valamint a szabályozási lehetőségek javítására.

„A fejlesztések egyik iránya a levegő cseppfolyósítására épülő energiatároló rendszerek elterjesztését szolgálja. A technológia lényege, hogy a levegőt alacsony hőmérsékleten, nagy nyomáson cseppfolyósítják az így elraktározott energia pedig a gáz szabályozott módon történő felengedésével nyerhető ki. A technológia egyszerre kínál költséghatékony eszközt az akár 10 és 200 MW közötti teljesítményű energiatároló berendezések megvalósítására, valamint az alternatív hajtású gépjárművek továbbfejlesztésére” – emelte ki előadása során Richard A. Williams professzor, a Birminghami Egyetem Műszaki és Természettudományi Karának vezetője az Okos Jövő Innovációs Klaszter konferenciáján megtartott előadásában.

Energiafüggőségünk csökkentéséhez és a megújuló energiaforrások részesedésének növeléséhez elengedhetetlen az új technológiák alkalmazása. Emellett a világpiaci versenyben is azok az országok fognak helyt állni, amelyek az innovatív megoldásokat az elsők között veszik át. Az intelligens hálózatok és az energiatárolás témaköre pedig szervesen kapcsolódik a nemzeti energetikai célok eléréséhez” – mondta Hizó Ferenc, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára. Az új villamosenergia-tárolási eszközökkel gazdaságosabban lehet biztosítani a rendszer stabilitását, s az új technológiák segíthetik az időjárásfüggő megújuló energiaforrások kihasználását is. Ehhez viszont elengedhetetlen az intelligens energetikai hálózatok és az okos mérési lehetőségek kiaknázása is.

A tárolóberendezések fejlesztése gőzerővel zajlik világszerte, s bőven van még tér a továbblépésre. „Az elsődleges cél a tároló telepek kapacitásának növelése. Emellett hasonlóan fontos szempont a szabályozhatóság fejlesztése, ugyanis a feltöltések és kisütések nagy száma a berendezések élettartamát jelentősen behatárolja, de ugyanilyen fontos az áramátalakító inverterek fejlesztése is” – tette hozzá a konferencián elhangzottakhoz Balogh Attila, az ABB szenior értékesítési mérnöke. A fejlesztések eredményeképpen Németországban már sikerült olyan nagy teljesítményű akkumulátorokat előállítani, amelyek 10 ezer feltöltés után is névleges teljesítményük 85 százalékán képesek dolgozni. „Mindez azért is fontos, mert például az elektromos autózásnál elvárás, hogy az akkumulátorok teljesítőképessége 10 éves használatot követően se essen névleges teljesítményük 80 százaléka alá” – támasztja alá Balogh Attila példával a fejlesztések hasznosításának sokrétűségét.

A rendezvényről:

Az Okos Jövő Innovációs Klaszter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel és a Brit Nagykövetséggel közösen azzal a céllal szervezte meg 2013. szeptember 23-án az „Intelligens hálózatok és energiatárolás” című tudományos szimpóziumot, hogy elismert hazai és külföldi szakemberek, továbbá az iparág legújabb technológiáit felvonultató cégek képviselői révén nyújtson betekintést az intelligens energetikai rendszerek és az energiatárolás területén elért legújabb tudományos eredményekbe.

 

***

 

Az Okos Jövő Innovációs Klaszterről:

A szervezet jogelődje 2008-ban alakult, majd tevékenysége 2013-ban fordult az okos mérési és okos hálózati technológiák elterjesztése irányába. A szervezet ekkor vette fel az Okos Jövő Innovációs Klaszter nevet. A szervezet célja az okos mérési és okos hálózati technológiák elterjesztése, illetve olyan műszakilag megvalósítható és gazdaságilag megtérülő projektek kidolgozása, melyek alkalmassá teszik a hazai energetikai rendszereket az egyre elosztottabban működő erőműpark befogadására, illetve a liberalizált villamos energia piacon létrehozott termékinnovációk bevezetésére.

Integrátori szerepkörénél fogva az Okos Jövő Innovációs Klaszter kiemelt céljának tekinti az intelligens energetikai rendszerek működtetése, fejlesztése és kialakítása terén működő vállalatok tevékenységének összehangolását, szakmai és gazdasági együttműködések kialakítását, közös projektek generálását. Fenti célkitűzések fényében a klaszter kiemelt feladatai:

  • A kormányzati és nem kormányzati szervezetek szakmai támogatása az intelligens energetikai technológiák kutatása és alkalmazása területén, akár nemzetközi együttműködések keretében is.
  • Az okos hálózati technológiák és szakpolitikai kérdések kompetencia központjaként ezek gyors bevezetésének támogatása.
  • Eszmecserék támogatása a megbízhatóság, a hatékonyság, a biztonság és az éghajlatváltozás kérdéseiben az energiaügy területén.
  • A párbeszéd és az együttműködés útjainak kialakítása az intelligens energetikai technológiák telepítésének érdekében.

A szervezetnek jelenleg 31 tagja van, köztük energiaszolgáltató társaságok, technológiaszállító- és telekommunikációs vállalatok, valamint egyetemi kutatóközpontok is. A klaszter folyamatosan várja az intelligens energetikai rendszerek fejlesztése, gyártása és működtetése területén aktív, innovációs tevékenységet folytató kis- és közepes vállalatok érdeklődését. A szervezet céljai között szerepel a közeljövőben megszerezni az Akkreditált Innovációs Klaszter címet.

www.okosjovo.hu