Ragadd torkon a rákot! – kampány a fej-nyaki daganatok témakörében

2022. szeptember 19-től 23-ig folyik a nemzetközi Make Sense Kampány, melynek fókuszában a fej-nyaki daganatokra való figyelemfelhívás áll. A Mályvavirág Alapítvány és a Magyar Fej- Nyaki Onkológiai Társaság együttműködésével idén másodszor Magyarországon is megrendezésre kerül a kampány, melynek keretében a fej-nyaki daganattal érintettek számára létrehoztak egy digitális betegútkísérőt, amely a fejnyakibetegut.hu oldalon lesz elérhető szeptember 19-től. A digitális betegútkísérő célja, hogy a fej-nyaki daganattal érintettek és hozzátartozóik számára biztosítsa a betegség egy-egy fázisában az összes fontos tudnivalót. Így egy helyen megtalálható minden információ a tünetek megjelenésétől a kezelési lehetőségeken keresztül a rehabilitációig és a gyógyulásig.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szervezésével, megvalósításával és A rák ellen, az emberért, a holnapért Társadalmi Alapítvány segítségével a kampányhéten országszerte több helyszínen – egyetemi klinikákon, kórházakban és szűrőbuszokon – lesz elérhető ingyenes fül-orr-gégészeti és szájüregi szűrés az érdeklődők számára.
A szakértők javaslata szerint akkor is érdemes fül-orr-gégészeti és szájüregi szűrésen részt venni, ha nem tapasztalunk tüneteket, hiszen előfordulhat, hogy a kialakult daganatok és daganatmegelőző állapotok tünetmentesek.

Magyarország vezet a fej-nyaki daganatok okozta halálozás tekintetében a világon, melyhez kapcsolódóan a kiemelt rizikófaktorok közé tartozik a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a humán papillomavírus fertőzés (HPV).