Új gyárat avattak Kazincbarcikán
Az Új Széchenyi Terv keretében, uniós források segítségével új víztisztító vegyianyag-gyárat létesített a Donauchem Kft. Kazincbarcikán. A 2 milliárd forintot meghaladó költségvetésből jelentős részt kitevő támogatás segítségével megvalósult beruházás keretében 25 új munkahely jön létre. Az avatóünnepségen követendő példának nevezte dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.
A Donau Chemie AG magyarországi leányvállalata a Donauchem Kft. a mai napon megnyitotta Kazincbarcikán, a Wanhua-BorsodChem kazincbarcikai iparterületén felépült FeCl3/PAC gyárát. A gyár a Wanhua-BorsodChem izocianát-előállítása során keletkező sósavat (HCl) használja fel környezetbarát módon víztisztító vegyianyag, nevezetesen évi 75 ezer tonna vas-klorid (FeCl3) és 30 ezer tonna polialumínium-klorid (PAC) gyártására. Ezzel Kelet-Magyarország a víztisztító vegyianyagok fontos forrásává válik.

Az ünnepélyes gyáravatón részt vett többek közt Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter, Horváth Attila Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, dr. Mengyi Roland, országgyűlési képviselő, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, Patrick Lu a Wanhua-BorsodChem senior managere, továbbá számos fontos közéleti személyiség és gazdasági szakember. Az ünnepélyes gyáravató házigazdája Franz Geiger, a Donau Chemie AG vezérigazgatója volt.Az osztrák cég vezetője megköszönte mindenki támogatását, aki elősegítette a kazincbarcikai beruházás megvalósulását. Kitért arra, hogy a magyar munkaerő jól képzett, munkájukat jól össze tudják hangolni az osztrákokkal. Bejelentette, hogy tizenhárom munkahely jött létre eddig Kazincbarcikán, további tizenkettőt terveznek létesíteni, és ezzel összefüggésben öt munkatársat felvettek a budapesti irodába is. A Wanhua-BorsodChem melléktermékét felhasználva gyártanak vízkezelésre alkalmas anyagot. Franc Geiger büszkén közölte, magyar gyártóként, magyar munkaerővel versenyképes terméket állítanak elő Kazincbarcikán, amelyet számos országba exportálni kívánnak.

 

E gyár létrejötte is igazolja az Új Széchenyi Terv eredményes működését az ország gazdaságának fejlesztésben és nemzetközi befektetők Magyarországra vonzásában- hangsúlyozta Németh Lászlóné. Célunk továbbra is a hazai ipar gyártási kapacitásának növelése, és további piaci lehetőségek felkutatása. Ezzel összefüggésben szólt arról, hogy Magyarországon történelmi csúcson van a foglalkoztatás, közel négy millióan dolgoznak. Mindent megtesznek, hogy folytatódjon ez a pozitív tendencia, megbecsülik a munkahelyet teremtő cégeket, különösen ha azt a nehezebb sorsú régiókban teszik. Megköszönte a Donauchemie vezérigazgatójának a beruházást, és a tervezett új magyar munkahelyek teremtéséhez a kormány nevében gratulált.

Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke örömét fejezte ki, hogy egy új termelő üzemmel, a Donauchem kft. magas színvonalat képviselő gyárával gyarapodott megyénk. A közgyűlés elnöke példaként kiemelte, hogy Magyarországra telepítették a termelőközpontot, s innen látják el a régió piacát. „Ha Borsod-Abaúj-Zemplén megye erősödik, Magyarország, Európa gazdasága is erősebb lehet.” –utalt az összefüggésekre dr. Mengyi Roland.
„A sikeres beruházásnak köszönhetően új munkahelyek jönnek létre megyénkben, ami különösen fontos, mivel mindenki tudja, hogy honnan indultunk, mit örököltünk, s az ilyen beruházásoknak köszönhetően sikerült elmozdulnunk a holtpontról.” Dr. Mengyi Roland ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az augusztusi összesítés szerint megyénkben 9.100-al többen dolgoztak, a munkakeresők száma pedig 8.200-al csökkent az elmúlt év azonos időszakához képest. A regisztrált álláskeresők száma 55.670, ez még sok, de siker is egyben, hiszen 2006. óta nem volt 60.000 alatt.”
„A Donauchem gyárépítése összhangban van megyénk 2014-20 közötti, elfogadás előtt álló területfejlesztési koncepciójával. A Kazincbarcikát is magába foglaló „Borsodi tengelyben” az ágazatspecifikus fejlesztés keretében nagy jelentőséget tulajdonítunk a térségben hagyományosan erős vegyiparnak. Örömmel jelenthetem, hogy Kazincbarcika mellett Tiszaújvárosban is fejlesztünk, rövidesen elkezdődik a butadién gyár építése, illetve több jelentős céggel folytatunk tárgyalásokat vegyipari beruházásokkal kapcsolatban. Új befektetőket vonzani nem könnyű, de nekünk itt Borsod-Abaúj-Zemplén egyében sikerült, és nagyon büszkék vagyunk rá.” –mondta a közgyűlés elnöke, aki sok sikert kívánt a Donauchemnek a munkájához, s reményét fejezte ki, hogy mások is követik példájukat, amihez felajánlotta segítségét.

Patrick Lu megköszönte a kormány, és a megye vezetésének a segítségét, és szavai szerint e nélkül nem jöhetett volna létre a beruházás. Emlékeztetett, hogy amióta a Wanhua átvette a vezetést, a Borsodchem ipari parkjában ez volt az első betelepült vállalkozás. Ehhez megfelelő infrastruktúrát és befektetői környezetet biztosítottak. Reményét fejezte ki, hogy újabb cégek követik példájukat. Komplex vegyipari park megteremtésén dolgoznak, amelyhez a magyar vezetés segítségét kérik.

A gyáravató ünnepség zárásaként Németh Lászlóné, Franz Geiger, Patrick Lou, és dr. Mengyi Roland közösen átvágta a nemzeti színű szalagot.