Bemutatkozott a közelmúltban Miskolcon egy ukrán gyártmányú LAZ autóbusz. Egy olyan gazdaságos üzemeltetésű kényelmes jármű amely földgázzal, energiatakarékosan, a környezetet nem szennyezve működik. Pompás lenne a miskolci vagy bármelyik város tömegközlekedésében. Az egyébként orosz tulajdonú gyár tőlünk nem is olyan távol Ukrajnában készül, s újabban Nyugat Európában is keresett termék. Ilyenkor nem tudok másra gondolni – valamikor mi voltunk a fél világ autóbusz beszállítója. Az Ikarus márka volt, s az ország egyik legnevezetesebb és leggazdaságosabb exportcikke.

Mindegy , merenghetünk a múlton , de ezt nem senki nem fizeti meg.   A lényeg, hogy ez a LAZ gyár – Budapesten az Erzsébet híd melletti volt orosz palotában  van a képviselete – jelezte, Miskolcon alapítana egy össze szerelő üzemet. Ezt a szakmában montázs beruházásnak nevezik.  Itt raknák össze, s akkor számukra már uniós termék lenne és még könnyebben boldogulnának a piacon. Folynak a tárgyalások – első kézből tudom – tárgyalgatnak, s elképzelhető, ebből újabb munkahelyek is születnek. A legmagasabb szinten hozták össze a leendő boltot, de az eredmény még várat magára. Annyit lehet tudni, hogy már lenne olyan bank amely megfinanszírozná a beruházást.

Ezzel kapcsolatos jó hír – hogy egy osztrák cég amely éppen ilyen földgáz töltő állomásokat épít világszerte ugrásra készen várja a híreket. Ha lesznek főldgázas autóbuszaink , már is lesz hozzá töltőállomás.

Imádkozzunk – hogy minden összejöjjön. S ne kelljen már az olajbűzt szívnunk a városi buszok nyomában. Akit a hír bővebben érdekel, megkereshet.

szantograf.hu