Vendégek a zsinagógában – búcsúztunk a süllyedő templomtól – bízunk a segítségben –gulyás és birkapörkölt a látogatóknak-a mélygarázs a hunyó

A vártnál is nagyobb volt az érdeklődés a miskolci Kazinczy utcai zsinagóga talán utolsó nyílt napján, vasárnap. Mint ismeretes a megsüllyedt templom életveszélyessé vált. Freund Jenő, a miskolci izraelita közösség elnöke , Szlukovinyi Péter titkárral úgy döntöttek – a végleges bezárás előtt meghívják a miskolciakat egy templomlátogatásra. Mondván, aligha tudjuk előre, hogy mikor lesz ismét alkalmunk a másfélszáz esztendős épület bejárására.

A zsidó közösség egyúttal a látogatókat meginvitálta egy ebédre – a menü marhagulyás és birkapörkölt volt. Az alkalmi szakácsok kitettek magukért az udvaron a gulyáságyúban főzött étel mindenkinek ízlett. Igazából ez a nap, a közös ebéd a kis imaházban mindenkinek hasznára vált – a miskolciak találkozhattak a helyi zsidóközösség tagjaival betekintést nyerhettek az itt folyó hitélet mindennapjaiba és eszmecserét folytathattak mindenkit érdeklő közös problémáinkról.  Mindenki hangsúlyozta – meg kell találni a forrást, hogy rendbe hozhassák az életveszélyessé vált Isten házát.

Tehetném zárójelben is a továbbiakat, de felesleges – szóba került, hogy minek a következménye – a 150 éve stabilan álló épület, miért mostanság adja meg magát. Természetesen, a korrodáló vas és acél oszlopokon nyugvó épület alapjai kitűnőek. Viszont a közelben épült parkoló körül nincs minden rendben. Nem véletlenül, lett kevesebb szintes a földalatti garázs, mint ahogyan tervezték. Idejében észlelték, hogy a hatalmas gödör gyorsan megbontotta a környék talajszerkezetét. A Pece patak befedésével egyébként is komoly károk keletkeztek a környező épületekben már korábban is. Ezt az állóvizet bontotta kétfelé, a túl mélyre sikerült földalatti parkolóház. Mig a zsinagóga alatt megindult a vizesedés a minorita katolikus templomot a talaj kiszáradása veszélyeztette. Ezt is meg kellett erősíteni. Nem kevés pénzért. Tehát a felelősök, a felelősség feketén fehéren kimutatható, a szakemberek ezt régóta hangoztatják. Sok meggondolatlan, átgondolatlan szakmai hibát vétettek az ott építkezők. Az akkori építésügyi hatóság abban az időben inkább a történelmi Avason folyó borházak felújítása körül fontoskodott, miközben itt a belváros szívében, a szemük láttára követték el a sorozatos szakmai hibákat. Lopták el a tér egy részét, és minden alapvető, elemi szabályokat figyelmen kívül hagyva asszisztáltak egy hibás koncepció megvalósításához. Így sikerült egyszerre, egy csapásra két templomot is alapjaiban megrengetni.

A zsinagóga acéltartó oszlopai alatt is kellene egy talajmechanikai statikai vizsgálatot végezni. Ami azt jelenti, hogy alaposan le kellene fúrni, s mintát venni. Ám ennek a műveletnek is meg van a kockázata.

A zsidó templom most átmenetileg búcsúzik a miskolciaktól, a hozzánk látogatóktól. Reméljük nem véglegesen. Bízzunk abban, hogy a szokásos hitéleten túl nem sokára ismét koncertezhetnek a mindig is kitűnő akusztikájú felújított, helyreállított templomban.

szantograf.hu