Káposzta darálásra ébredtem vasárnap reggel. Készül a csalamádé – olyan  lesz mint amilyet a nejem  kedves barátnője csinál. Savanyú képet vághattam – mert már is parancsba kaptam – nátriumbenzoát, borkő meg szalicil meg…. mit tudom mi kell. Ha észnél vagyok ezeket írásba kérem, amit a patikusnak megmutathatok. Nehogy, már elsőre ne tudjam ki mondani  – hogy nát-rium- benzo -át – ot vagy át  szeretnék.

Minden gyógyszerész meghallgat – majd széttárja a karját – sajnos nincs . Egy csöpp se, egy csipetnyi se – csalamádéba kell. Egy se hazudós – van, de csak laboratóriumi méretekben használhatják. Válaszom – éppen kísérletezni akarok, a házi laboratóriumomban. Nem lehet, akkor se lehet. ( Elgondoltam – beviszem az üvegeket és ott együtt kísérletezünk, a gyógyszertárban.) Kezdtem megérteni, de felfogni máig se sikerült mire való ez a korlátozás. Minden konzerv tele van ezzel a tipikusan rákkeltő karcinogénnel.

Két éve kitalálta valaki ezt a rendeletet – vagy lehet, hogy Brüsszelben agyalták – ki ott szokás feltérképezni – na most mivel bosszanthatjuk fel a magyarokat. Megvan – vegyük el tőlük ezeket a patikaszereket – mert még képesek lesznek mindenből savanyúságot csinálni. S ezzel elsavanyítják az egész európát.

Közben a feleségem távirányításával  megindultam a vasárnap is nyitva tartó üzletekbe. Interspar, a polcokon semmi illetve borkő van a többiből semmi sincs. Legkedvesebb pénztárosom a nyolcas – a hetes nem csipkedte magát – rögtön intézkedni kezd. Megkeresteti egy kollégával a nekem szükséges tartósítót. Már is kettőt kérnék,  biztos ami biztos. Az eladó egyet talál – ki tudja hol mert én félóráig kajtattam szemüveggel le és fel de semmit se leltem. A pénztáros hölgy a legszimpibb  – töredelmes vallomást tesz – valószínű, hogy a kettőből egyet ő vitt haza tegnap. Mentségül elmondja hogyan tette el a csalit. Jegyzetelném de minek, nejem készre gyártott mindent.  Mire megtértem a küldetésből már csak meg kellett hinteni ezzel a sok méreggel a három üveg savanyúságot.

Ha megérik, s én is megérem – resztelt májjal, főtt krumpli kockával eszem a csalamádét. Milyen jó lesz visszagondolni – mennyit is dolgoztam ezen a projekten.

szantograf.hu