Mit ajánl a doki – milyen a jó szóda – bükki forrásból, pezsegjen

Fröccsöt PET palackos ásványvízből nem lehet csinálni. Ehhez szóda kell, a hagyományos üveges lenne jó de az már a múlté. Szerencsénkre  ma már van olyan műanyag palack amelynek nincsen mellékíze, így hát örülhetünk ennek is.

Miskolcon valamikor sok sok szódagyáros volt. Az egyik legismertebb Marosi nénié volt, s ha igaz, Kerényi Laci barátomnak fotói is lehetnek róla. Az üzemről is ahol kendős lánykák drótmaszkban mint a sportvívók töltögették az üvegeket. Hasonló üzemecske volt ott a Domus környéki sarkon is az Avas alatt. Ma már kettő maradt Újj Tiboré a vár környékén és egy a Kiss Ernő utcában. Az előbbi a jobb igazi bükki forrásvízbe passzírozzák a pezsgő nedűt. Ez a gép se automata – ember kell hozzá aki le fel kapkodja a töltőről a ballonokat. A fiatalember aki ezt teszi szemérmes volt – kérte töröljük a képről mert Ő még a facebookot is kerüli. Kérése teljesült. A szódásüvegek maradhattak.

A recept – egy deci savanykás félszáraz szürkebarát vagy olaszrizling és két deci szóda. Evés előtt és utána kétszer. Minden belgyógyász ezt ajánlja.

szantograf.hu