,,Ezek a farkasok nem fognak változni”
A szakadó eső ellenére zsúfolásig megtelt a tiszaújvárosi Derkovits Művelődési Központ Tükörterme dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő és Szentesi Zöldi László újságíró, a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettesének aktuálpolitikai beszélgetésére.
A beszélgetés egy videó összeállítással indult, amelyben a bukott baloldal politikusai próbálták magyarázni a magyarázhatatlant: hogyan emelték a gáz árát. „Még a látottak hatása alatt vagyok”- vallotta be Szentesi Zöldi László.  A videón megjelent Lendvai Ildikót – aki azt mondta, hogy társadalmi értelembe véve hazudtak – cáfolva kijelentette: nem létezik társadalmi értelemben vett hazugság, mert az ember vagy hazudik, vagy nem. Ez az a ,,minőségi plusz”, amit a szocialisták hozzáraktak a haza történetéhez.

Az első téma a rezsicsökkentés volt. Dr. Mengyi Roland felidézte a 2010-es tavaszi kampányt, amikor Orbán Viktor Tiszaújvárosban elmondta: tarthatatlan, hogy az emberek a fizetésük meghatározó részét a rezsire költik. Tehát nem árultak zsákbamacskát, amikor ott nyúltak hozzá a problémákhoz, ahol a legjobban fáj, hogy segíteni tudjanak a családoknak. „Az új kormány első lépése a rezsiárak befagyasztása volt.” –emlékeztetett dr. Mengyi Roland. A rezsicsökkentés első ütemének köszönhetően csak a tiszaújvárosi járásban a földgázon 277 milliót, az áramon 86 milliót, a távhőn 106 milliót takarítottak meg.

Egy friss hírt is megosztott a hallgatósággal az országgyűlési képviselő: a butadién gyár alapkőletételét követő második lépés  következik Tiszaújvárosban, ugyanis a miniszterelnök bejelentette, hogy műgumigyárat építenek mellé. „Ez óriási siker szerintem. Főleg hogyha a jelenlévők arra is emlékeznek milyen sokat vívtunk azért a butadién gyár ne Pozsonyba kerüljön hanem Tiszaújvárosba.”

Szentesi Zöldi László elárulta, hogy rendszeresen megfordul megyénkben. Gyakran találkozik azzal, hogy a szocialisták szerint az ő idejük alatt jobb volt, szerinte viszont nem. Dr. Mengyi Roland hozzátette, olyan vidéken járva, ahol az emberek tudják, hogy korábban a szocialisták lemondtak róluk nagyon nehéz a gondolkodáson változtatni, és visszaadni a szavak által elvett hitet.  Most más a kormányzati politika! A folyamatos tervezés, munkahelyek létrehozása mellett, azonban vannak akik azzal töltik idejüket, hogy társadalmi feszültségeket szítsanak. Ők nem a mi, hanem az ország és a hazánk ellenzéke!

„A baloldalon most milyen vezetők vannak?”- váltott témát a főszerkesztő-helyettes, aki Szanyi Tibor kirohanásait említve megállapította, hogy valamilyen rejtélyes oknál fogva le akarnák mészárolni egymást. „Egyszer nekünk is lehet szerencsénk. Élet-halál harc folyik közöttük! Akármi folyik, ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, a lényeg, hogy csak az a három ember vitatkozik, aki egyszer ült abban a székben és onnan közösen tették tönkre az országot!”- utalt az ellenzék vezetőire dr. Mengyi Roland.

A hangulatot egy Mesterházy Attila kabarévideó oldotta. Visszatértek Lendvaiék. Hova lett a hatalmas tömegpárt? Mi történt az MSZP-ben, hogy Mesterházyból gondozott lett? – gondolkodott hangosan Szentesi Zöldi László.
Gondnokolt – pontosított dr. Mengyi Roland. ,,Régen arra voltak büszkék, hogy olyanok, mint a csataló, összeállnak a bajban és kifelé rugdosnak, ez most megfordult. Már nem arról van szó, hogy a miniszterelnöki pozícióért harcolnak, hanem a bukást hogyan tudják egymásra tolni”- szólt a politikai értékelés.

Ezt követően egy Bajnai Gordon összeállítást láthatott a közönség a Hajdú-Bét időket idézve. „Ez az volt kicsiben, amit nagyban az országgalis tett!” – kommentálta a filmet a képviselő, aki felidézte, hogy 2009-ben 7,4 százalékkal csökkent a GDP, miközben óriási IMF hiteleket vettek fel. Saját maga is bevallotta, ha visszajönne, az fájna…

„Bajnai Gyurcsány munkatársa volt, miniszteri tárcája volt, lehet emberileg eltávolodtak egymástól, de pár éve egyikünk sem különböztette meg a politikájukat”- szembesítette a valósággal Szentesi Zöldi László.

Ezt követően az emlegetett Gyurcsány következett videóról, a hírhedt mondattal: elkúrtuk, nem kicsit, nagyon. Amire Vadai Ágnes reflektált: mi hiszünk Öszöd igazságában. Dr. Mengyi Roland szerint Gyurcsány újra miniszterelnöki babérokra tör, amiből nem csinál titkot, október 23-án megpuccsolta a baloldali pártok nagy összeborulását. Tragikomikum, hogy ilyen alakok akarják újrakormányozni az országunkat… Lejárató kampányra lehet számítani a részükről. Ezt jelzi a bajai videóhamisítás is, amit állítólag borsodi oktatófilmnek szántak. „A történelem ismétli magát, akármilyen gúnyát húznak magukra, ezek a farkasok nem fognak változni.”- értékelt dr. Mengyi Roland.

Szentesi Zöldi László felidézte szakmai pályafutása korai szakászát, a 90-es évek közepén alig volt jobboldali sajtó, az is ellenszélben. A 2002-es választási vereség volt a fordulópont. Mára megszűnt a baloldali túlsúly. A 2014-es választások tétje a kommunizmus utolsó bástyáinak a szétbombázása- „Járulékos következmény, a gazdasági holdudvarok szétesnek”- egészítette ki dr. Mengyi Roland, aki kiemelte, ha a 2014-es vereséget követően egyszer újra hatalomra kerül a baloldal, akkor sem fognak tudni elhatárolódni a nemzetpolitikai minimumtól. Persze ez nem most lesz.  „A nemzet birtokba vette, ami az övé, Budapestet. Felülírja a vörös Budapestet, vörös Borsodot” – erősítette meg a békemenetek tapasztalatával Szentesi Zöldi László.

A beszélgetés zárásaként írásban feltett kérdésekre válaszoltak. A „független” intelligencia hozzáállása, illetve a Gazdasági Versenyhivatal által a bankokra kiszabott több milliárdos büntetések kerültek szóba. Szentesi Zöldi László figyelmeztette a hallgatóságot, ha a baloldal visszajön, akkor annak az árát ők fogják megfizetni. Ezért az országnak nincs más választása tavasszal, mint a Fidesz-KDNP és Orbán Viktor.

Dr. Mengyi Roland világossá tette, hogy ugyan a GVH döntése ellen berzenkednek az érintett bankok, de valójában a devizahitelesekről van szó. Az infláció 1,2 százalék, amire 40 éve nem volt példa, ami nagyban hozzájárul a bérek, nyugdíjak vásárlóerejéhez. Már az OECD is elismeri, hogy változtatni, javítani kell Magyarország megítélésén. A 2 százalékos prognosztizált növekedés akár 4 is lehetne, ha beindulna a vállalati hitelezés, azzal együtt a bankokat is be kell vonni a közteherviselésbe.
Az est zárásaként dr. Mengyi Roland megköszönte a polgárok részvételét, a közös gondolkodást. Távozóban sokan osztották meg elképzeléseiket az országgyűlési képviselővel.