Izzók a fán- a kínai olcsó de rázhat is – a tűlevelű és a csillagszóró

Vajon miért van az,  mindig az utolsó pillanatban,  a karácsonyfa felállításakor  derül ki, hogy az égők nem jók. Nos ennek több oka is lehet, amikor a legutóbbi bontáskor leszereltük nem hajtogattuk össze rendesen, egyszerűen behajítottuk a díszek közé. Közben valamelyik égő megadta magát, összetört és mivel ezek soros kötésben működnek akár el is dobhatjuk, ha nincs tartalék izzó.

Tehát irány a még éppen nyitva tartó áruház – ahol most a legolcsóbb füzér is legalább négyezer forint. Vagy vehetünk kínait amelyekhez akár ezer forintért is hozzájuthatunk . A különbség csupán annyi, hogy ezek ritkán transzformáltak, egyenesen kétszázhússzal világítanak, egyszerűbben kaphatunk ezektől áramütést. Nem tudom, hogy arrafelé milyenek az érintésvédelmi előírások, de nem lehetnek nagyon szigorúak.

S ha visszaemlékszem, úgy negyven évvel ezelőtt ismeretlen volt a karácsonyfák díszkivilágítása. Viszont voltak csíptetős gyertyatartók, amelyeken egyenként kellett meggyújtani a színes kis gyertyákat. Ehhez dukált a csillagszóró is amely ma már ki tudja miért kihalóban lévő játékszer. Akik megérték azt a kort máig is emlékezhetnek a tűlevelű és a csillagszóró jellegzetes kevert tipikusan karácsonyi illatára.

S erről sokat mesélhetnének még a régi tűzoltók akik – karácsony esténként megéltek hat-nyolc szokványos szobatüzet.

szantograf.hu