Okos telefont mindenkinek – jár hozzá a könyvecske – mindent tudó kütyűk

Azt szokás mondani , hogy okos ember még okosabbal veszi körül magát. Az előrelátó főnők meg jó érzékkel bástyázza körül magát butákkal, akik soha se veszélyeztetik a pozícióját. Jut eszembe erről, hogy a karácsony slágere – az okos telefonok. Mindenki megvette a maga okos kűtyűjét aki meg nem az kapott egyet ajándékba. Magam is oda vagyok ezekért a sokat tudó kis telefonokért. Az ilyen első szuper telefonom a bunkóformájú Nokia Communikátor volt. S még nem is sejtettem, hogy ez már az a bizonyos tudós kategória. Ehhez is mind a mostaniakhoz jár egy könyvecske, benne, hogy a telefon mit tud, tudhat és hogyan kell használni. Elárulom sosem lapoztam bele. Ma se teszem, ki nem dobom ezeket a használati utasításokat csak úgy vagyok ezekkel, hogy jobbha magamtól jövök rá minderre. Meg egyébként is ha annyira okos ez a telefon akkor úgy is azt teszi amit én szeretnék.

Majd menet közben jövünk rá -kell a telefon funkció és a hozzátartozó névsor a számokkal, a mail címekkel és esemezünk, fotózunk és mailezünk. Ennyi , az átlag ember ennél többet nem is akar ezekkel. A 93 esztendős mamám is bejelentette – neki is okos telefon kellene. A mostani nagy kijelzős, nagy gombos és és vészhívós, elemlámpás, órás. Ám neki több kellene . Annál is több, hogy most egyetlen piros gomb megnyomásával végig tárcsázza a családot, egyszerre. Majd bemondja, nincs semmi fontos csak véletlenül benyomódott a pirosa.

Aki ismer az tudja, hogy az első Westel telefon az enyém volt a régióban. A GSM telefonom kártya száma a 17. az országban. Próbakártya, máig is őrzöm, s izgat, kié lehetett az első 16. Ebből egyet megfejtettem – Sugár Andrásé, de még mindig van 15 ismeretlen.

Készülök egy könyvet írni a telefóniáról. Tudom már sokan megénekelték, még olyanok is akik értenek a szakmához. Ám engem a háttér, a távközlés ismeretlen kulisszatitkai érdekelnek. Például az, hogy most az ünnepek idején mennyien dolgoztak azon, hogy a mi jókívánságaink elszálljanak az éterben és mindenki hallja és olvashassa. S itt az újabb kihívás – éjfélkor több száz millió telefonálást kell majd rendezni, egy időben, egyszerre a világban.  Csak azért, hogy elmondhassuk – buék nektek is.

szantograf.hu