Az orosz atomprojekt nagy biznisz – Teller is próbálkozott a botjával – mi van a kulisszák mögött ?

Mi sem természetesebb, hogy az ellenzék és az atomerőmű ellenes lobbi most hirtelen egy platformra került. Világos, az előbbi politikai okokból lázad, míg a környezetvédők aggódnak a bármikor lehetséges nukleáris katasztrófa miatt. Ráadásul az oroszokkal kötött megállapodás hosszú távú titkosítása miatt bármit belemagyarázhatunk ebbe a váratlanul létrejött szerződésbe.

Ám mielőtt górcső alá vennénk a témát , jelzem, hogy szerény privát véleményem most merő véletlenségből majdnem megegyezik a kormány döntésével. Nem bátorság, s nem botorság, de elárulhatom, hogy ez az atomerőmű fejlesztési projekt az évszázad üzlete. Lesz vagy lehet. Ugyanis, a kőolaj a vártnál rohamosabb mértékben apad a földön. Kína lassan a világ tartalékainak a felét feléli. S még csak a motorizációs forradalom elején tartanak. Közel már az idő, amikor itt Európában egyszer csak kiszáradhatnak a benzinkutak, s sorba állunk a naftáért. Kellemes dolog a kerékpározás, de Miskolc és Budapest között nem ajánlom senkinek. Képzeljük el, hogy miközben megépült az összes autópályánk, s Kovács úr is megvette már az első bogarát bezárulnak a benzines kutak.

Na akkorra Magyarországon – s ez távlatilag olyan négy esztendő – mindenütt tölthetők lesznek az elektromos autók. Átállhatunk a környezetbarát villamos hajtású kocsikázásra. Álmodozzunk, Közép-Európa  Kuvaitja lehetünk – villamos energiában. Ez a cél. Természetesen ugyanezzel világíthatunk és fűthetünk is. Ám a lényeg az elektromos motorizáción van, s amikor a kormány a fejlesztésről határozott, döntött ez a szempont lebeghetett az illetékesek szeme előtt.

Másik, Orbán Viktort gyakran támadták, hogy hanyagolja a hagyományos orosz kapcsolatokat. Most csak nyitott Kelet felé, így most ezért kritizálják. Ez a van sapka vagy nincs effektus minden helyzetben működőképes. Tovább menve az se titok, hogy a sztráda építés és az energetikai nagyberuházások a legjobb , legtökéletesebb pénzszivattyúk. Az előbbiben a domborzati viszonyokat lehet okolni, ha egy egy szakaszon dupla milliárdokért terítik az aszfaltszőnyeget. Egy paksi projektnél pedig mag a Mindenható se láthat bele, hogy mi mennyiért fáj majd. Tehát tény, hogy ez egy időre a nagypolitika és a politikusok szabadtéri homokozója lesz. A fene se bánja, ha a hasznunkra lesz.

Egyébként, emlékezzünk, Teller Ede bácsi nagy botjával csaknem százévesen látogatott el hozzánk, győzködni, hogy az amerikaiak is tudnak atom erőművet építeni.Aki ismerte az öreget az tudhatja, nem a saját költségén jött ide lobbizni.

Ami meg a biztonságot illeti, természetesen van mit aggódnunk. Nincs 100 százalékos biztonság. Ám Csernobil is csak az emberi hülyeség miatt szállt el. Tehát ha úgy figyelünk a működésére, hogy ez az egyetlen erőmű képes kis hazánkat a Trianon után megmaradt szögletéből is kiűzni akkor nem lehet nagy baj.

Mindez maradjon köztünk.

szantograf.hu