Voltam a TV2 Tények műsorában – botcsinálta várostörténészként aposztrofáltak – milyen a miskolci alvilág

Kitört a páni – sárgás pirosas volt a Szinva patak kisöccsének a Pecének a víze. Nosza ki is ment a TV” stábja, hogy kinyomozzák mi lehet a háttérben. Alapos munkát végeztek mert meglelték az interneten mindazt amit az utóbbi időben értekeztek a börtönbe zárt búvópatakról. Így megkerestek a kollégák, s botcsinálta várostörténészt faggattak a kamerák előtt. Oda bigyeszthették volna, hogy az Észak  főszerkesztő-helyettese a- aki tavaly megjelentette az ecetfák városa című könyvét.  Ám nem tehették mert az reklám lett volna.

A lényeg, hogy kopasz nagy fejem feltűnt a TV2 Tények című híradójában. A sok kóbor kutyás, sáros utas és tűzes árvízes anyag között megszólalhattam. Aki nem látta nem hallotta nem vesztett semmit, de most leírom a patakkal kapcsolatos tudományomat.

Kezdem azzal, hogy a mostani elszíneződés egy hosszú folyamat következménye. Valahol kimoshatta a lőszt a leáradó víz.

A baj viszont, ott van, hogy ezt a patakot beton börtönbe zárták a nagy okos város építészek.

Kezdjük azzal, hogy oda lett a belváros kellemes klimája. Jobb helyeken ahol nem csordogál a természetes víz mesterségesen oldják meg. Lásd Kassa csodálatos belvárosát.

Nálunk a Hősök terénél betonkarikákba zárták, nem is tudom miért. Nem gondoskodtak a tisztitó nyilásokról.

Megfeledkeztek arról, hogy a természetes vízek partszakaszát nem lehet privatizálni eladni. Itt ez is tisztázatlan. Nem vennék mérget arra, hogy az ellopott Hősök téri grund egyrésze nem csúszik e be a patak fölé. Sok az illegális szennyviz rákötés. Sőt az is megesett, hogy onnan lopták a vizet.

Még nagyobb baj, hogy a búvópatak a betongyűrűk mentén és környékén szivárog. Ez tuti, nem véletlenül lett a háromszintes földalatti garázsból kétemeletes a téren.

A nagy betonszigetelés következménye, hogy az elfolyó víz most már a zsidó templom alá türemkedett.  E miatt lett az értékes épület életveszélyes.

Ha munkát akarunk adni, akkor itt a lehetőség, a város természetes klimáját javító patakokat újra ki kell szabadítanunk.

A Pece már néhányszor megtréfálta a várost. Több emlékezetes árvizet okozott. A mostani állapotában már nem is kezelhető az áteresztő képessége. A hirtelen bekövetkező időjárás változás még sok meglepetést tartogathat számunkra. Érdemes lenne a város természetes vizelvezető rendszereit modellezni.

Különben kikotyogom – van egy igéretem főépitész úrtól, hogy megosztja velem a miskolci alvilág rejtelmeit. Ne értsék félre nem arra gondoltunk – a város alatti alagútakat csatornákat nézzük meg. Várom ezt a napot.

szantograf.hu