Nemcsak mi táviratoztunk – mások is köszöntötték az Iráni kormányt – udvarias, protokolláris volt a szőveg

Ha a hír igaz – Gyurcsány Ferenc szóvá tette, hogy mindössze öt ország üdvözölte az Iráni kormányt a forradalom évfordulóján. Tadzsikisztám, Azerbajdzsán, Üzbegisztán és köztük mi magyarok.

Nehezen akartam elhinni – felhívtam dr. Kaleta Gábort a  külügyminisztérium sajtófőnökét, aki még soha semmikor nem zárkózott el a tájékoztatástól. Hozzá hasonló készségesebb kollégát nem ismerek az apparátusban.

Nos, a hír annyiban igaz, hogy a magyar miniszterelnök és  államfő valóban üdvözlő táviratot küldött mint a többi nyugat európai állam. Csak Anglia tartozkodott ettől a protokolláris lépéstől, érthető okokból.

Másik fontos tudnivaló – hogy korábban minden szocialista kormány is megtette ugyanezt, dr. Kovács László és Somogyi Ferenc korábbi külügyérek hasonló ünnepi üdvözletet küldtek az Iráni kormánynak.

Hiszek Gábornak, aki ezt most közleményben is megkörözteti a hazai sajtóban.

Még annyit, nem olvastam a táviratot, bizonyára formális, egyszerű, s udvariassági diplomácia lépés.  Ha én szövegezem, talán a végére biggyesztem, ne feledjék már a beigért urándúsítást leállítani. Nemcsak az ünnep idejére. Minden jót , szantograf.