Apolitikus esztergomi polgármester – Mezőcsáton fair döntés született – Jobbik rendezvény, a volt zsínagógában

Csodálatosan szép az esztergomi zsinagóga. A zsidók nem önszántukból hagyták el a várost, amikor ezt építették sose gondolták volna, hogy ebből egyszer művelődési ház lesz. Ahogy elnézem ebben a templomban legalább hatszázan imádkozhattak annak idején amikor legalább másfél ezer izraelita vallású magyar élhetett a városban. Ez a múlt, az elhagyatott templomot a város vette gondjaiba. Méltóképpen felújították, de már szakrális helyként ez sohasem működhet. Sok magyarországi zsinagóga jutott erre a mostoha sorsra. Megyénkben is, lásd a Tokajit és a Mezőcsátit.Az utóbbit gyönyörűen felújították és amikor az egyik keresztyén egyház ebben a közösségi házban akart berendezkedni a polgármester,  dr. Domján László arra intette őket, hogy fontolják meg ezt a lépést. Gondolkodjanak , hogy fordított esetben miként fogadnák ezt a lépést. Így lett a templomból közösségi ház.  Dicséretes gondolkodásmód.

Jut eszembe erről, hogy a Jobbik az esztergomi volt zsinagóga épületében tart majd nagygyűlést. Kérték az ottani polgármestert, hogy akadályozza meg, legyen tekintettel a régi esztergomi zsidók emlékezetére, az elhurcoltakra, a legyilkoltakra, akik valamikor ezt a templomot megépítették. Tétényi Éva , valóban független polgármester érzelemmentesen kijelentette, hogy egy demokratikusan bejegyzett és megválasztott parlamenti párt rendezvényét nem akadályozhatja meg. Tök igaza van. Tényleg nem teheti meg. Nincs joga, nincs hatalma ehhez.

Viszont nem egy született diplomata a hölgy. Ugyanis, megtehette volna, hogy kommentálja , esetleg szíve szerint. És elmondja, hogy egyáltalán nem helyesli, hogy egy radikális párt, amely nem túlzottan lelkesedik a zsidóságért – miért is tenné -miért pont egy volt zsinagógában kampányol. A Jobbik nem titkoltan hangoztatja a lesújtó véleményét a zsidóságról, s ennek úton útfélén hangot is ad.  Ezek után érdemes a pártban is elgondolkodni, hogy mennyire megfelelő egy volt szakrális hely politikai nagygyűlésre. Legyen az bármilyen más párt akár baloldali is a lovagiasság szabályai szerint adjuk meg a tiszteletet a régi épületnek.

Az esztergomi polgármester keveset beszélt, viszont sokat mondott amikor ezt a döntését ebben a  formában meghozta. Mindent a szavazatokért szlogen jegyében.

szantograf.hu