Szúrja  a brüsszeliek szemét -rotyognak a pálinkafőzők – a pénzűgyőrők megmondtk

A választásokig tutira nem hátrálunk. Brüsszel nem Moszkva, ne, hogy már bele ugassanak – nálunk mindenki jogosult ötven liter saját használatú pálinka házi főzésére. Tény, hogy az engedmény a mostani kormány beteljesült igérete. Eldobhattuk a régi zug kuktákat és megvehettük a Tesco csillivilli kisispari főzőit. Csak úgy blokkra de nem kértek hozzá nevet címet mint a Metroban. Így aztán sokan magyarosan értelmezték a rendeletet. Még a hattagú családban hatszor ötven liter jár egy évben akkor nyolc hordót érdemes lefőzni.  Jön a lakodalom, nagy a rokonság, sok a szeszre éhes bögrecsárda meg az italboltosnak is el lehet adni. A lényeg, hogy elszabadult a pokol. Oda lett a baracklekvár, minden gyümölcs ment a cefrébe.

Az unió bűrokratái nem nézik jó szemmel ezt a magyar vircsaftot. Nem is tudom miért. Ausztriában ugyanis már évtizedek óta szabad a házi hobbi pálinkafőzés. Magam is voltam egy határhoz közeli panzióban ahol főzőtanfolyamot tartottak. Sőt venni is lehetett a kis asztali hobbi méretű készülékekből. Miközben vacsoráztunk, mellettünk rotyogott a kis masina és csepegtette a nedűt. Amit ott az asztalnál rögtön meg is kostolhattunk. Sőt kérésre mindenki magának palackozhatott egy-egy kis üveggel. Muris volt. S ez akkoriban volt amikor nálunk csaknem főbelővés járt a visszaeső kuktázóknak.

Különben erről csak annyit – adjunk hálát, hogy ott az unióban más bajuk nincs is mint a mi pálinkagyártásunk körüli visszásságok visszaszorítása. Ami nem lesz könnyű. A szellem már kiszabadult a fűtyűlős butykosból. Ezt már nem lehet visszagyömöszölni.

szgráf.