Begyűrűztek az élő szobrok – mi ebben a biznisz – művészet vagy mutatvány

Bevallom először Prágában találkoztam ilyen élő szobrokkal. Ott bármerre is sétáltam egymást érték a mozdulatlan élő szobrok. A viccesek , a játékosak és a pajkosak. A Károly hídon a sötétben valóságos szoborcsoportok álltak és időnként megelevenedtek, kinyúltak és csipkelődtek. Ijesztgették a sétálókat. Természetesen akik ezekkel fotozkodtak dotak néhány garast a művek előtti perselybe. Aki erről megfeledkezett volna a szoboralak figyelmeztette a kötelességére. Mint Miskolcon is de hiába.

Különben egy ilyen beöltözés kifestés órákig tartó munka. Nem hiszem, hogy kifizetődő lenne. Fárasztó is lehet mozdulatlanul szemrebbenés nélkül pózolni egy dobogón. Volt részem benne amikor a csapatzászlót kellett kitartanom egy egy úttörőgyűlésen. Figyeltem, hogy a mellettem álló piros zászlós mikor ájul el és dől be a nézők közé. Vártam, hogy mikor következek . Díszőrségben is kipróbáltam magam. Nem könnyű a feszes mozdulatlanság.

Legútóbb a HM-ban a  miniszteri kitüntetésemkor  – igen dicsekszem – az ünnepség előtt egy órával tízes csoportokba rendezödtünk. A szerint, hogy mikor kit hívnak az átadásra. A teremben sok pocakos tiszt között kellett várakoznunk a kezdésre. Lehettünk olyan 120-an. Arra emlékszem, hogy legalább egy tucat tiszt , köztük nők is nem érték meg a miniszteri átadást. Hanyatt estek elájultak. Úgy húzták ki őket  – egy igazi hasonlat nem jut eszembe , amit mondanék az meg nem szalonképes -tehát a két kezüket megragadva ráncigálták át a másik terembe.

Majd ők később úgy kézből kapták meg az oklevelet. Fotók ezekről nem készültek.

Apropó fotózás. Egy ízben magam is fényképeztem volna egy ilyen eseményen, egy kollégám parolázását akartam megörökíteni.

Pechem volt. Eltakartam Vadai Ágnes HM államtitkárt aki e miatt egy olyan férfiasat lökött rajtam, hogy nem győztem elcsodálkozni. Még ilyet.

Két esztendővel később egy kis balatoni ABC-ben megláttam, már nem volt funkcióban, csuda bátor lehettem – megjegyeztem, nem volt a szép lökdösödni. Szóvá tettem, hogy mit művelt. Becsületére legyen mondva elnézést kért. Kedvesen mondta, nem emlékszik már erre. Még kedvesebben válaszoltam, biztosan annyi sokat lökdösödött, hogy nem is emlékezhet mindannyira.

szgráf