A jövő útja Kassa megyével

A Borsod-Abaúj-Zemplén és Kassa megyék együttműködésének szervezésére létrehozott Via Carpatia EGTC  csütörtökön Kassán tartott közgyűlést. Dr. Mengyi Roland közgyűlési elnök javaslatára megállapodtak, hogy a fő célok mellett közös, komplex gazdaságfejlesztési célokat dolgoznak ki.

Zdenko Trebula, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke, mint házigazda üdvözölte a magyarországi partnereket. Dr. Mengyi Roland vette át a közgyűlés vezetését. Elsőként elfogadták a napirendet, majd  jegyzőkönyv vezetőt és hitelesítőt választottak. A legfontosabb téma a Via Carpatia EGTC munkatervének és koncepciójának tárgyalása és elfogadása volt. A társulás igazgatója, Orbán Máté Julianna ismertette a fő célkitűzéseket és stratégiai pontokat: foglalkoztatás és szociális szféra, mezőgazdaság támogatása, idegenforgalom, kulturális örökség megőrzése és bemutatása. Zdenko Trebula is egyet értett a közgyűlés elnökével, miszerint a legfontosabb feladat az észak-déli közlekedési folyosó fejlesztése.

Az előterjesztéshez dr. Mengyi Roland több módosító indítványt is fűzött.  Többek közt közös, komplex gazdaságfejlesztő programok kidolgozását, amelynek a kedvezményezettje a Via Carpatia lesz. Továbbá ez az EGTC legyen a HU-SK kisprojekt alap közreműködő szervezete.  A közgyűlés tagjai egyet értettek abban, hogy erősítik a Via Carpatia szerepét a 2014-20 közötti időszakban.

A  közgyűlés gyorsan, konstruktívan zajlott. Az utolsó napirend keretében az igazgató tájékoztatta a közgyűlést a csoportosulás érdekeinek képviseletére létrehozott magyarországi gazdasági társaság megalapításáról.