A fapados mentő – ilyen volt hajdanán -utaztam vele
mentőniysa mezőcsát régi mentőautó

Akik megérték azt a kort, amikor minden mentőautó Nysa volt felismerik ezt a lengyel fapados autómárkát. Az ismert Varszawa motorral akár 90 kilométer órás sebességgel is döcögött.A szirénákat megelőzően a piros zászlót alkalmazták. Ugyanazt amit még az első lovontatású szekeres mentőknél. Viszont volt egy érdekes találmány – egy apró fekete doboz ami a kocsik dudájára kötöttek és ezzel kéthangú Martinkürtöt kreáltak vele.

A leselejtezett kocsikból ezeket sose szerelték ki így a bontóban mindig lehetett ilyet találni. Ezt a Lada dudájára csatlakoztatva már is kész volt az illegális mentőszíréna.

A jó sorsomnak köszönhetően egyszer kellett igénybe vennem egy ilyen Nysát – Mezőcsáton olyan jó 30 esztendővel ezelőtt. A lakástól a rendelőig. Mondhatom abban az időben nagyon hiányosan voltak felszerelve a mentőautók, már mint a Nysák. Viszont a fővárosban az Állami kútvölgyi kórháznak volt akkoriban egy VIP mentőrészlege, Mercedes autókkal. Ezek spécik voltak, semmiben nem különböztek a Németországban futó kocsiktól. S a temetkezési vállalatnak is volt egy ugyancsak Mercedes kombija. Mondhatom ez is a VIP betegek utolsó utját könnyítette meg.

Persze , hogy is nézett volna ki ha prominenseinket Nysával kisérik ki a Fiumei útra.