Mi volt a pakliban – a kisemberek álma – a krumplileveses párt

Manapság tele a postaládám – kéretlen tartalommal. Minden párt megkeres, hirtelen fontos ember lettem azzal egyetlen egy voksommal ami nekem lehet majd április hatodikán. Mindent elolvasok, minden szerveződés programja érdekel. Így aztán zsong a fejem a sok hülyeségtől.

Egy a sok közül – mi a kisemberek pártja vagyunk.  A krumplileves legyen krumplileves szlogen feltalálója kedves elnéző mosollyal nézi le a képen a munkáspárt elnökét.

Kisember, kisember. Kiskatona, kiskatonák. Nem is tudom mit mondjak, de ez a kifejezés olyan pejoratív eredeti marhaság. Ki a kisember? Az unokám 195 én csak 175, tehát én hozzá képest egy nagyon kicsi emberke vagyok. Ő mégis felnéz rám, amikor lehajol. Ez a kisember kiszólás úgy rossz ahogyan mondják. Mint ahogyan az újoncokat se érdemes kiskatonának becézni. Kérjük ki magunknak – ki is kapjuk ha kell – hogy mi nem vagyunk kicsik. Amelyik párt ezzel a kisemberes dumával próbál édesgetni már is kiakadok tőlük. Még akkor is ha a kisemberek pártjának az elnöke kicsi. Mert ugye maguk közül való. Ha lehet hinni neki.

Folytatom – szüntessük meg a devizahiteleket. Jó program. Jó ember, aki ezt kitalálta az csak a népszerűséget hajhásza. Ez annak a tipikus példája, hogy ha nem akarunk haragot barátainkkal akkor ne adjunk neki kölcsönt. Mert amikor adjuk nagyon hálás, ám ha majd meg kell adnia már dühös lesz. Jogosan.

Tegyük fel, hogy jön egy olyan kormány amely eltörli a banki hiteleket. Lenullázza. A közös pénzünkből, az adónkból. Ha ön meg rendesen kinyögte – mit szól ehhez az úri gesztushoz. Vagy , variáljunk, a bankokat rákényszerítik az adósságot felejtsék el  – miért is ne, megtehetik – erről mi lenne a véleménye.  Megrendülne e a jogállamiság rendszere vagy győzne a mátyási igazság.

Maradjunk annyiban , hogy a svájci frank alapú devizahitel jó konstrukció. Ausztriában miért nem lázadnak az adósok?

A hiba a forint gyengeségében keresendő. Elfáradt, kifáradt, romlott  a csereérték aránya a frank és a forint között. Lehetett volna fordítva is. Erősödik a magyar valuta, s olcsóbb lesz a frank. A pakliban ez is benne volt.

Rá nem fizettek volna a bankok , de nem is kerestek volna többet rajta mint így. Vajon ehhez mit szóltak volna a kicsike kis emberek és az apró kiskatonák?