Szavazat számlálás – nem gépesíthető

Szerencsére csak négy évenként kell szavazatokat számlálni. Mint a képen is látszik korántsem könnyű munka összegezni a voksokat.

Nos máshol is hasonló módszerrel történik ez. Kivéve a több száz milliós országokat, ahol sok az analfabéta. Ott aki leszavazott megfestik az ujját, hogy ha ismét menne máshová kiszúrhassák. Ha belegondolok itt se lenne hülyeség, megelőzhető a zöld és a kék cédulás csalás. Mondjuk aki már szavazott azt úgy festik meg a mutató újján, hogy egy hétig nem tudja lemosni semmivel. Ha meg próbálja UV lámpa alatt a próbálkozás is kimutatható.

Maga a számlálás fárasztó és idegölő. Főleg ha a bizottságnak a megadott eredmény alapján kell döntést hozni.  Tehát ha pontos és gyors szavazást szeretnénk akkor csak meg kell teremteni a számítógépes szavazás lehetőségét. Akár otthonról is.

A kormánykapun keresztül csak az regisztrálhat aki szavazóképes. Majd online voksolhat. Ha nem tartja elég biztosnak ezt a rendszert akkor egy zárt körben , csak a fülkében elhelyezett érintőképernyős géppel is szavazhatnak. A gép percre pontosan mérheti az eredmény pillanatnyi állását.

Megjegyzem ettől a rendszertől azért tartanak mert mindenki bizalmatlan. Noha bármelyik informatikus tanúsíthatja teljesen anonimizálható a vélemény nyilvánítás ebben a formában is. Sőt még jobban mint a mostaniban.

Ugyanis a kód csak a lehetőséget teremti meg a szavazásra. Innentől titkosítható a választás. Kockázata, hogy minden ilyen szavazást egyszerű manipulálni. Könnyebben mint a mostani manuális rendszert.

Ám mi még se abból induljunk ki, hogy bárki is csalásra vetemedne. Ebben a formában is megoldható a teljes párt felügyelet minden oldalról.

Ha ezt a rendszert sikerülne kidolgoznunk és megvalósítanunk egy exportképes terméket kínálnánk az egész világnak.