A harmadik világháború első száz órája – nem tudományos, s nem fantasztikus – egy lengyel író álmodta
ukrajna

A harmadik világháború első száz órája. Egy lengyel katonapolitikai szakértő írta – emlékezetem szerint  – a hetvenes évek végén. Többször is elolvastam, nem egy tudományos fantasztikus remekmű. Tényszerű leírás, annyi különbséggel, hogy akkoriban mi a béketábor nagy barakkjában a varsói szerződést erősítettük. Most meg a NATO-t  – gyengítjük.

Az álmodozó azt jövendöli a könyvben, hogy egy orosz gép provokálja az amerikai hadtengerészeket egy földközi tengeri bázis közelében. Elsülnek a fegyverek – a fene se tudja ki lő először majd nincs megállás. A helyzet eszkalálódik majd eljutunk az előre bejelentett demonstratív atomcsapásokhoz.

Elfelejtettem volna , mint ahogy Nostradamus ígéreteit. Ám most hallom, hogy egy orosz gép egy amerikai cirkálót addig provokált amíg rá nem kényszerültek a riasztó lövésekre.

Ugyanebben az időben Obama és Putyin éppen telefonon tárgyalt. Az ukrán  kérdésről, amit nyilvánvalóan megterveztek, előkészítettek és létezik egy forgatókönyv a leszakadt birodalomrész visszacsatolására. Lehet, hogy még Sztálin terve és most leporolták és átdolgozzák. Úgy, hogy kis lépésekkel, apránként le le csípnek egyet Ukrajnából. Egyszerűen jó étvággyal bekebelezik.

Tehetik. Obama mondhatja a magáét, mi viszont több okból rá se hederítünk. Azért mert kell a gáz, nekünk és az ukránoknak is . Télvíz idején – most ebben a tavaszi fagyban senki nem szeretne hideg vízben mosdani.

S azt se árt tudni, hogy ott fent az űrben a három amerikai asztronauta mellett van két orosz is. Lehet, hogy fentről együtt lesik mi történik Ukrajnában, hogyan dagadozik az orosz birodalom. Nézik és javítgatják a térképeket.

Nekünk nincs veszteni valónk. Már több nincsen. Még is érdeklődéssel nézzük, az európai határok újra rajzolását – lásd Koszovó, s most talán Moldávia és még ki tudja hol és kik hegyezik a piros tollukat. Ilyenkor bennünk van a kisördög – de remélem kuss lesz neki. Már csak azért mert ahányszor az ördög is szót kapott rögtön elvesztettünk néhány ezert kilométert.  Nincs több herdálni valónk. Kis ország vagyunk, egy nap alatt körbe autózható. S ez se semmi. Erre az amerikaiak se lennének képesek.