A homokozóba nem pisilünk – a villanyrendőr mint a szocialista diktatúra őrtornya – tudományosan fantasztikus

Tetszenek tudni a mi óvodánkba is járt egy két gyerek akik élvezettel nézték , hogy formáljuk a homokvárakat. Majd amikor a csúcson jártunk ők odarohantak és kéjes örömmel összetaposták a művet. Ilyenek mindig is voltak vannak és lesznek a jövőben is. Mert a óvónéni csak nem figyelhet mindenkire, s nem szúrhatja ki , hogy kik azok akik erről az örömszerzési forrásukról sose képesek lemondani.

Más nem nem is nagyon jut eszembe Pankucsi Mártika véleményéről . Ő ugyanis addig gondolkodott míg rá jött, hogy nem kell nekünk villanyrendőr. Őt ugyanis a régi rendszer őrtornyaira emlékezteti. Puff neki. Innen egy lépés és kiderül, hogy ez egy posztkommunista vagy még rosszabb náci emlékmű. Burkoltan. Én persze igyekszem nyugodtan, higgadtan fogalmazni a választ ám ha még is megsérteném előre elnézést kérek. Hiszen tudom, hogy valami hátsó szándék csak lehet a véleménye mögött, s idáig okkal hallgatott, várnia kellett míg a kis homokvárunk formálódik. Gondolta most kell rárontani, ne, hogy már néhány ezer ember örömét lelje ebben a nosztalgia játékban.

Hadd kezdjem – az ötlet alapvetően Koleszár Péteré, aki a facén és ahol lehetett népszerűsítette. Mindenki lelkes volt és lelkendezett. Jómagam aki a hajdani őrtorony szomszédságában nőttem fel próbáltam a tettek mezejére lépni. Dr. Kriza Ákos polgármester hagyta magát meggyőzni, Rostás László nagy utánjárással megterveztette én meg magamra vállaltam a kivitelezéssel járó feladatot. Találtam egy ritka önzetlen embert Daruka Tibort a Startmetal Kft tulajdonosát aki nem miskolci, mégis első szóra belement , bevállalta a szerelést. Jelenleg az anyag jó részét is összetarháltuk. Figyeltünk olyan apróságokra is, hogy a mostani útburkolat javításakor már legyen alapja és közmű csatlakozása. Aki ilyennel nem foglalkozott az nem is tudhatja milyen pepecs munka egy ilyen beruházás. Pénz nélkül, az emberek jó szándékára, jóindulatára alapozva.

Hogy én mit gondolok most és ilyenkor a frászt se érdekli. Ám akiket meggyőztem és beszálltak a buliba  – totál politikamentesen , igazi civil kezdeményezés alapján – akár úgy is érezhetik, lépre csaltam őket.

Kedves Pankucsi Márta tisztelem a tudományos munkásságát. A fantáziáját is, ami képes volt egy közlekedés irányító dúcba vagy emeletes kabinba őrtornyot látni. Lehet, hogy már a géppuska fészket is oda képzelte.

Sajnálom, hogy figyelmen kívül hagyta – szándékosan vagy véletlenül – hogy ez a szocialista remekmű politikamentesen beleivódott a miskolciak szívébe. Nem akarom ismételni önmagam, de egy miskolcinak nem kell magyarázni, ha azt mondjuk találkozzunk a villanyrendőrnél. Nem kérdez vissza, hogy melyiknél. S nem jut eszébe a berlini fal egyetlen bástyája se. Ha még is akkor viszont kérdezze meg az orvosát és a gyógyszerészét, hogy mitől lehetnek ilyen rémképzetei.

Remélem az avatásra el tetszik jönni.