Az a bizonyos ismeretlen bank – ahol Simon se járt  – vagy mégis

 

Bárki bármit is mond, ha ennek a banknak a nevét halljuk más se jut eszünkbe mint Simon Gábor az MSZP volt alelnöke. Aki állítólag sose járt itt, de azt állították, hogy afrikai útlevéllel nyitott számlát. Az ügy még nem zárult le, az igazságot sose tudjuk meg, Simon Gábor még mindig beszélt, bár a választások utánra megígérte.

Nekem egyébként annyira érthetetlen mint a tőzsdei nyerészkedés, hogy miként alapít valaki bankot Magyarországon. Mennyi pénz és milyen engedély kell ehhez. S ha ennyire nyereségesek akkor miért nincs még több, hogy többen versenyezzenek a kegyeinkért s még olcsóbb legyen a kölcsön. Ugyanis az infláció lassan zéró, közelítjük a deflációt mégis a kamat egyre feljebb kúszik.  Hogy mi köze ehhez a magnetnek? Semmi, csak ha bankról esik szó semmi jó nem eszembe.

Egy évvel a Banco Popolare Hungary Bank Zrt. felvásárlása után, a MagNet Bank vált a legnagyobb 100%-ban magyar, magántulajdonban lévő bankká Magyarországon

 

Budapest, 2014. április 15. – Egy évvel ezelőtt vásárolta fel a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. a Banco Popolare bankcsoport magyarországi leányvállalatát. Mára – az értékalapú banki szolgáltatás elterjedésének köszönhetően – a MagNet Bank a legnagyobb 100%-ban magyar, magántulajdonban lévő bankká vált.

 

A tavalyi akvizíció célja nemcsak az volt, hogy a MagNet Bank elérje a méretgazdaságosság szempontjából megfelelő szintet, hanem az is, hogy megmentse a bezárástól a Banco Popolare magyar leányvállalatát és minél több munkahelyet őrizzen meg. A felvásárlás után a MagNet Bank mérlegfőösszege a korábbi 83 888 millió forintról 117 589 millió forintra, a létszám a korábbi 151-ről 227-re, a banki tevékenység adózott nyeresége pedig a 2012-es 102 millió forintról 312 millió forintra nőtt.

 

Az akvizícióval szinte egy időben a MagNet Bank visszavásárolta tulajdonrészét a La Caixa-tól, Spanyolország harmadik legnagyobb bankjától, így 100%-osan magyar tulajdonba került. Jelenleg a bank 29 035 darab folyószámlát kezel 16 432 millió forint értékben, a folyószámlák darabszáma havonta közel ezerrel nő. A bank 2014. március 30-i adatok szerint mintegy 56 841 millió forint értékben kezel betéteket és 44 935 millió forint értékben helyezett ki hitelt.

 

Az eredményekről szólva Fáy Zsolt, az igazgatóság elnöke elmondta: „A MagNet Bank egy merőben újszerű banki formát honosított meg Magyarországon, a közösségi vagy más néven értékalapú bankot. A hagyományos banki működéssel szemben, a közösségi banki rendszerben az üzletpolitika középpontjában a fenntartható fejlődés áll, a szereplők (ügyfelek, tulajdonosok, menedzsment) között összefogás alakul ki a közösségi célok érdekében, a döntéseket nem a profitmaximalizálás vezérli, a növekedés pedig nem cél, hanem következmény. A MagNet Bank eddigi sikere azt bizonyítja, hogy az újfajta banki modellt pozitívan fogadják az ügyfelek, és egyre többen részesítik előnyben a hagyományos bankolási módszerekkel szemben.”

 

A MagNet Bank 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban is elnyerte „Az év társadalmilag felelős bankja” címet a MasterCard Év Bankja pályázaton.