Miskolcon volt az első vidéki fogadóiroda – hetven esztendős a totó –  húsz esztendős a TIPPMIX  – a Szerencsejáték Zrt a hazai sport legnagyobb támogatója

A Szerencsejáték Zrt. évtizedek óta a magyar sport elkötelezett, kiemelt támogatója. A totóval kezdték. Nos, a fenti címkép különleges, az első vidéki fogadási iroda látható rajta. Ami éppen Miskolcon nyílt meg 1952 – ben.  Mivel abban az időben alig három éves lehettem nehezen tudom eldönteni, hol is lehetett ez a totózó. Viszont van rá tippem. Ez a villanyrendőr melletti Szinva híd mellett volt. Vagy a régi Borsodi Nyomda szomszédságában ahol most is van egy ilyen. Ha idősebbek is megnézik lehet, hogy segítenek a feladvány megoldásában.

 

A 70 éves jubileumát ünneplő TOTÓ és a 20 éves TIPPMIX születésnapja alkalmából most egy különleges sajtótájékoztatót szerveztek. A rendezvényen felelevenítették a hazai sportfogadás fejlődését napjainkig, bemutatták a jövőbeni fejlesztéseiket, újdonságaikat, valamint egy olyan friss kutatást is megosztottak a sajtó képviselőivel, mely a magyarok által a mai napig legkiemelkedőbbnek tartott hazai sportsikereket és a honfitársaink szerint leginkább példaképnek tekintett sportolókat szedi csokorba.

 

Az eseményen beszédet mondott    dr. Braun Márton elnök-vezérigazgató,  Cselovszki Zoltán vezérigazgató-helyettes és dr.Zsiga Marcell marketing és kommunikációs igazgató

 

Az eseményen elsőként mutatták be Szerencsejáték Zrt. több évtizedes sporttámogatói tevékenységét prezentáló, egyben a magyar sport legemlékezetesebb pillanatait megidéző nagyszabású reklámkampányukat is.

Egy kis ízelítő a jól sikerült sajtófogadásról.

 

 

 

Dr. Braun Márton elnök vezérigazgató

 

 

 

A szögletes  gyűjtőládat, lakattal zárható szelvénygyűjtő- és szállító láda 1947-től jelent meg a Totó értékesítőhelyein. A 80 cm magas, 30 x 30 cm-es alapterületű ládák mellé a ’60-as években lóhere formájú fém ládák érkeztek. A Totóládákra 1957-ben felfestették a Totó felirat alá a Lottót is, és a két szelvénytípust együtt gyűjtötték és szállították. A zárt fém ládák vékony nyílásán dobhatták be a szelvényeiket a fogadók. A Totó játékot szervező cég biztonsági munkatársai általában hetente, biztonságossá tett autón szállították el a lezárt ládákat. Az első években a Postatakarékpénztár, majd az OTP központjában hatósági felügyelettel nyitották és ürítették ki a ládákat. Ezt követően a szelvények központi páncélszekrényekbe és a kézi feldolgozóhelyekre kerültek. A szögletes ládákat a szelvények biztonságos begyűjtésére és szállítására ötven éven keresztül, 1996-ig használták.
1.Közösségi totózás Az 1949-ben megjelent kollektív lottószelvény elsősorban a közös játék örömét kínálta. Ezrével alakultak totózó közösségek szerte az országban, hogy a közös tippelést koronázó nyereményeket is elosszák egymás között. A játékosok ezáltal többféle kombinációban tudtak fogadni. „A nagyobb téttel nőttek a fogadók esélyei!” – hirdették az új szelvények között szétszórt, „Totókulcs” elnevezésű szórólapok. Ezeken 40-50 forintból is megjátszható, egyszerűbb totókulcsokat nyomtattak, amiket a közös téthez és a vállalt kockázathoz lehetett igazítani.
1947 márciusában Magyarország meghívást kapott az 1948-es londoni nyári olimpiára. A világversenyen való indulás biztosítására 1947. augusztus 9-én a Magyar Minisztertanács elfogadta a Totó rendeletet, mely szerint „az olimpiai felkészülés és részvétel támogatására az embersport- versenyekkel kapcsolatos esélyfogadás, az úgynevezett tippverseny szervezését engedélyezi”. A Totónak köszönhetően a londoni olimpián mind a résztvevők száma, mind a begyűjtött érmek tekintetében is nagyon jól szerepelt Magyarország. A Totó és az olimpiák kapcsolata a későbbiekben is szoros maradt, és rendszeresen bemutatásra került a fogadási ajánlatokban, valamint megjelent a forgalmazott reklámanyagokon is.
otó reklámgyufa Az ’50-es években a leggyakrabban használt Totó reklámtárgy a totógyufa lehetett. A trafikokban, 40 fillérért elérhető gyufával arra hangolták a vásárlókat, hogy tegyenek „sportfogadással az olimpiai magyar sikerekért”. A totógyufa egyik változatán a grafika a nyerést mutatta be sokféleképpen, egy másik a Totó által támogatott sportokra hívta fel a figyelmet. Még az ezredfordulón is gyártottak az ötvenes évek Totó reklámanyagainak grafikájával gyufa-sorozatokat.

Sajtóreggeli_09_14