Együttműködés Isztambul tartománnyal

orsod-Abaúj-Zemplén megyével kíván a VABPro program keretében is együttműködést kialakítani Isztambul tartomány. Az erről szóló szándéknyilatkozatot Ankarában írta alá dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és Kazim Tekim tartományi kormányzó-helyettes.

A magyar kormányzat keleti nyitási politikájával összhangban, a gazdasági együttműködést a középpontba helyezve alakította az elmúlt években nemzetközi kapcsolatrendszerét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, amikor kínai, oroszországi, törökországi partnerekkel vették fel a kapcsolatot. Törökországon belül a legfejlettebb régióval, Isztambul tartománnyal indult el az együttgondolkodás.

„Tavaly áprilisban Isztambul tartomány kormányzójával történt személyes megbeszélés és egyeztetés az együttműködésről.  Avni Mutlu kormányzó úr akkor kifejtette, hogy örömmel vették Magyarország, s ezen belül Borsod-Abaúj-Zemplén megye együttműködési kezdeményezését. Több nyugati és keleti ország térségével van együttműködésük, de tekintettel a közel 1700 éves török – magyar történelmi és kulturális kapcsolatra, a két nép közötti kölcsönös szimpátiára Isztambul Tartományi Kormányánál előnyt élvez a magyar kapcsolat” – elevenítette fel az egy évvel ezelőtt történt kapcsolatfelvételt dr. Mengyi Roland.

„Jelentős nemzetközi sikerként könyvelhetjük el a szándéknyilatkozat aláírását. Az a feladatunk, hogy ezt megtöltsük tartalommal. A közeljövőben kiküldjük tanulmányozásra, egyeztetésre a török partnernek a gazdasági, kereskedelmi együttműködési megállapodás tervezetét. Meghívásunkra júniusban megyénkbe látogat a kormányzó-helyettes vezetésével egy isztambuli delegáció, tagjai közt az ottani kereskedelmi kamara elnöke és üzletemberek. Ekkor konkretizálhatjuk az együttműködés kereteit”- vázolta fel a közeljövő feladatait dr. Mengyi Roland.