Erdő mellett nem jó lakni – győzött a Győri Audi – kinek mi jó – megyünk Skodáékhoz

Minden esztendőben megszavazzák, hogy melyik a legjobb munkahely Magyarországon. Az idén is a Győri Audi gyár győzött. Ezek szerint ott jók a munkakörülmények és kiemelkedően magasak a fizetések.

Ilyenkor érdemes elgondolkodni. Vajon miért a Győri Audi került a dobogó csúcsára. Megvették a szavazatokat. Persze. Lefizették, pardon megfizették a dolgozókat úgy ahogyan mindenütt kellene. Könnyű nekik – mondják az alulmaradottak – világszínvonalú technológia, kiemelt állami támogatás  és a termékeik eladhatók.  Ennyi, ez lenne a recept mindenki számára.

Különben nem titok, néhányan szakújságírók májusban a Cseh Skoda gyárba látogattunk. Három napunk lesz, hogy megnézzük miként fabrikálják azt a márkát amelyből már nem képesek elegendőt gyártani. Jómagam nem először készülök ebbe a gyárba. A közelmúltban egy ottani magyar vezető jóvoltából teljesen inkognitóban végigsétálhattam a gyártósorok mellett. Német precizitással egy keskeny gyalogutat festettek az üzemekben, a dolgozóknak és a látogatóknak. Arról letérni tilos. Tessék elhinni ez ott senkinek eszébe nem jutna. Csak nekem.  Morfondíroztam, mi van a fehér csíkra taposok. Megszólal a vészcsengő, riadót rendelnek el? Nos, semmi nem történik, de akik ott melóznak az ottani bérek csaknem kétszereséért ilyen hülyeségeket nem latolgatnak.

Az üzemek közötti utakon zebra van.  Volt két üzem között egy rövid egyenes, amin úgy gondoltam arrafelé lerövidítem a járást. Figyelmeztettek, mindenütt kamerák, nem ajánlatos a közlekedési szabályokat áthágni az üzemben még gyalogosan se.

A szerelők a gyártósornál fehér munkaruhában feszítettek – mondván hamarabb feltűnik ha koszos, amit azonnal cserélnek. A szalagnál nincs megállás csak 45 percenként 10 perc. Mint a motolla úgy járt a kezük, az ellenőrök sasszemmel nézték az előttük gördülő kocsikat. A kész autókat percenként, első indításra forma egyes módra szedték le a pálya végén. Irány egy kör a próbapályán, a simán és a rázóson, esőben a fedetten jó időben a szabadban és az új autóval már is leparkoltak a sorban. Ha az egymás mellett álló kocsik közötti távot és a katonás párhuzamosságot mérnénk nagyon elcsodálkoznánk. Ilyen tempóban ilyen pontosan parkolni szinte maga a csoda.

Egyébként mifelénk meghirdették a családbarát munkahely címért való vetélkedőt.Érdemes áttanulmányozni az ezzel kapcsolatos kiírást. Ebből kiderül, hogy felsőbb szinten ki mit ért a jó munkahelyen. Alsóbb szinten természetesen már az is jó ha van munkahely, felsőbb szinten meg  – na de ezt hagyjuk.

Kezdjük a hetet politikamentesen. Gyönyörű az idő – az egész hétre esőt jósoltak a szakemberek – tehát marad a derűs napunk.

Szép hetet ! Beleszámoltam a májusi ünnepnapokat is.