Duális úton, a piacorientált képzésért

A tartós gazdasági növekedés egyik feltétele a megfelelően képzett humánerőforrás biztosítása – emelte ki dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a Miskolci Egyetem és a BAZ. Megyei Fejlesztési Ügynökség közös, duális képzéshez kapcsolódó projektjének a pénteki nyitókonferenciáján.

 

Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, mint házigazda köszöntötte a résztvevőket. Kitért arra, hogy a kampusz évről évre rendszeresen és sikeresen pályázik, amelynek révén jelentős forrásokhoz jut. A most véget ért uniós költségvetési ciklusban mintegy 15 milliárd forintot szereztek így. Ennek köszönhetően modern laborokat, eszközöket bocsáthattak a hallgatók rendelkezésére. A TÁMOP keretében elnyert több, mint 400 millió forintos támogatottságú projekttel erősítik a duális képzést. A gyakorlatorientált képzés felé kívánnak elmozdulni.

 

Dr. Mengyi Roland megnyitó beszédében emlékeztetett  arra, hogy manapság népszerű téma a duális képzés. A projektnek több üzenete is van. Borsod-Abaúj-Zemplén megyének a Kelet-Közép-Európai térség, a magyar gazdaság fontos szereplőjévé kell válnia. „Hátrányunkat szeretnénk lehetőségként megélni” – mondta a közgyűlés elnöke, amivel arra célzott, hogy a projekt mottójában szereplő „eltérő utak” lényege az itt élők képzési szintjének komplex növelése. A betelepült, vagy betelepülni szándékozó cégek igényeit ki tudják elégíteni. A gazdaság növekedési pályára állt, ennek tartóssá tételéhez viszont szükség van a humánerőforrás biztosítására. A megfelelően képzett munkaerő hiánya a növekedés gátja lehetne.

 

Az Új Széchenyi Terv keretében most induló projektet  nagyobb térbe helyezve a megyei közgyűlés elnöke kiemelte, hogy része a megyei humánerőforrás fejlesztési rendszernek, amely keretében több kisebb programot fognak megvalósítani. A felső- és középfokú oktatást, valamint a szakképzést össze kell hangolni, hogy gyorsan képes legyen reagálni a gazdaság kihívásaira. A létrehozandó adatbázis révén pedig lehetőség nyílik a középtávú tervezésre.

 

A konferencia keretében számos szakmai előadás hangzott el a duális oktatásról, a gazdaság és a képzés kapcsolatáról, az igényeinek és a lehetőségek összehangolásáról.