Szabadságot a motor csónakoknak – mit akart Tanár úr a plecsni helyett

Ez egy saját tervezésű kis motor csónak. Varga úr mesterműve. Csodákra volt képes. Az elképzelés az volt, hogy ezt a járművet a Balatonon próbálom vízre tenni. Hogy miképpen , erre vannak bizonyos bevált kiskapuk. Aztán rá jöttem mégsem. Szabály az szabály. Bár buta szabály. Kevés olyan nagy európai tó van amelyen tilos motor csónakázni. Végül  elektromos hajtással  működtettem csak hát ehhez ki kellett volna vasalni a Balatont tükör simára.

Jut eszembe erről – Ungvári Tamás doktort, tanár urat ki akarta tüntetni valaki, nem akárki, az ország akkori miniszterelnöke. Maga mesélte, hogy Ő bizony szívesen lemondana erről a megtiszteltetésről, inkább egy engedélyt szeretne a Balatonra, motorcsónakázásra.  Nem tudom, hogy megkapta e. Feltételezem, ugyanis van néhány ilyen mint mentő motoros címen.

Jelenleg a tiltás oka több részből áll – környezetvédelmi, balesetveszélyt jelent a fürdőzőkre és hangosak meg ugye irigységet kelthet a gumimatracon ringatózókban.

Szerény véleményem szerint egy szigorú szabályozással a mai motorosokat már be lehetne engedni a Balatonra, persze limitálva a számukat, s előnyben részesíteni az elektromosokat. Ki kellene jelölni a kikötőket és az útvonalakat, pontosan elkerülve a fürdőzőket. Ez a szabadság sokat használna az ottani idegenforgalomnak. Óriási fellendülés jelentene. S konkurenciát a Horváth tengerpartnak.