A pénteki Északban – Balog Zoltán interjúja – portré az egyetlen borsodi miniszterről

Ajánlom a pénteki Északban megjelent interjút minden Olvasónak. Balog Zoltán Rakamazon volt a múlt szombaton, ahol egy szabolcsi töltött káposztás munkaebéd keretében beszélgettünk. Erről arról amarról, s sikerült kikérdezni, mi a kedvenc időtöltése, mit sportol és miként dolgozza fel azokat a leveleket amiket százszámra kap naponta mailben és a postán.

Nos, akkor még nem tudtam, nem is tudhattam, hogy az államtitkárok bemutatásakor felteszik  neki a kérdést: mit szólna ha a minisztériuma Miskolcra költözne.Kapásból válaszolt a kollégáknak, ott voltam hallottam, magyar fordításban hallani se akar erről. Majd később minden fórumon már hangsúlyozta, kellő mérlegelés után lehet erről tárgyalni. Esetleg egy államtitkárságot le lehet költöztetni Miskolcra.Ám figyelembe kell venni, hogy ebben a csúcsminisztériumban ma már 1600 ember dolgozik, az ország legnagyobb munkáltatója  és a megosztottság nem tenne jót a közigazgatásban.

Innentől magánvélemény -emlékszem, hogy a költözködési projekt az előző ciklus elején is felmerült. Mint ahogy Gyurcsányék a Westend mellé a vágányokra álmodták meg a kormányzati negyedet. El is vitte a 13. havi nyugdíjunkat és végül minden maradt a helyén. Most se lesz másként. Az ötlet jó és populáris tiszta demagóg felhanggal. Kis ország vagyunk és Budapest a csonka Magyarország centruma. Minden autópálya oda vezet és biztos, hogy ügyeket intézni még jó ideig oda vonatozunk vagy  autózunk. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan felmérik egy ilyen átszervezésnek a költségeit és majd diszkréten el is felejtjük vagy a következő ciklusra toljuk át. A minisztériumokban szorgoskodók kézzel lábbal tiltakoznak majd ellene. Jogosan. Metróval villamossal nehéz Székesfehérvárra vagy Debrecenbe utazni.

No meg gondolkodjunk – kialakították a kormányhivatalokat, nagy apparátussal és óriási jogkörrel, pontosan azért, hogy mentesítsék a minisztériumokat a helyi ügyektől, s ezek a hivatalok minden megyeszékhelyen minden ágazatban ott vannak.

Nos, lehet, hogy azon forró napon és abban feszített tempójú sajtótájékoztatón miniszter úr lezserül mondta amit mondott – hogy befogná a fülét ha a költözködést erőltetnék. Ám ez nem nekünk, nem a miskolciaknak nem a városnak szóló elutasítás volt. Már csak azért se mert a kormányban az Ő egyetlen aki borsodinak, Felső magyarországinak vallja magát.