Mégis mozog a föld – Miskolc a töréspont végén  – dúcoltak a mélygarázsban

Sokan kritizálják azt a bizonyos Avasi támfalat  ami megrogyott, már a katasztrófa turizmus célpontja lett. Magam is kíváncsi  vagyok  erre, megnézem ha a közelébe mehetek. Tapolcán volt szerencsém  támfalat építeni a házunk mögött a Görömbölyi utcában. A mester Pece István barátom volt, s aki ismeri az ilyen hegyes területeket, tudhatja nem könnyű feladat. Emlékezetem szerint a legfontosabb a pontos vasalás, az acélhálózás és a mély alapozás.

Különben Pécs és Miskolc között van egy hatalmas mélyben húzódó törésvonal – a hozzáértők szerint. Ez kitűnik a Balaton környéki, a Berhidai és a Pest megyei sorozatos rengéseknél. Miskolcon is egyre gyakoribb, bár – mondják – nekünk nem kell tartani nagyobb földmozgástól. Utoljára olyan hetes erősségű a XVIII. században volt Komáromban.

Jó lenne tudni, hogy a miskolci magas házak mennyire bírják a gyűrődést, például a Szentpéteri kapui 20 emeletes vagy a féllábon álló Lottóház az Arany János utcában. Az utóbbit egyébként a mellette lévő mélygarázs építésekor a nyolcvanas években alaposan meggyengítették.  Olyan mélyre mentek,  s alá dolgoztak a torony háznak, hogy kezdett repedezni. Nos, akkor aki nem tudná az északi oldalon aládúcolták a házat. Tessék lemenni a garázsba és láthatják, hogy akkor gyorsan megosztották a parkolóhelyeket és minden harmadik sor után felhúztak egy támfalat. Sokra nem mentek vele, a repedés máig is lassan de biztosan észlelhető az épületen.

A ház közössége ennek alapján akár pert is indíthatnak a garázs építője ellen – ez az OTP volt. Tutira nyerne is mert ezzel a mélygarázzsal alaposan megrendítették a Lottóház alapjait.