Terasz a patak felett – valamikor butikot álmodtam a híd mellé –  a csókosok taroltak a városban

Valamikor a nyolcvanas évek elején, amikor kitört a butikláz Miskolcon is, nem volt elegendő üzlethelyiség. Beépült már minden kapualj, a csókosok és a potentátok elvitték a belváros legjobb, legfrekventáltabb területeit, akkor jutott eszembe, építsünk boltot a Szinva fölé.

Mert ugye a Fórum vagy a Gyöngy cukrászda előtt és a másik oldalon a mostani Szinva plaza helyén egymáshoz tapasztott bódék sorjáztak, hely már nem nagyon volt. A tanácsi elvtársak morogtak, de akiknek ki kellett adni az engedélyt annak kiadták. Falvai doktor mint hivatalvezető élet halál ura volt ezen a területen. Ám ha kellett őt is átugorta a megyei tanács elnöke, mert kivételek mindig vannak és lesznek.

Nos ezekben az években a Szinva terasz mellé a hídra terveztettem egy sajátos stílusú üzletet, az engedélyt beadtam, s másnap jött a levél, sajnálják, de elkéstem. Ugyanezt már valaki megigényelte. Ami persze kitaláció volt, de jól hangzott. Végül ennek a vitának az lett a következménye, hogy egyikőnk se építkezhetett. Bár már egyezkedtünk, hogy akkor valamelyikünk a mosta Mancs szobor helyén húzza fel a pavilonját. Ha ma visszagondolok minderre, azt mondom, ha több ilyen kisbolt lenne a patak felett Miskolc egyik érdekessége lenne a megoldás.

A képen látható hatalmas többszörösen bebiztosított vasgerendás szerkezet feltehetően vendéglátó terasz lesz. Nagyon okos ötlet. Nem lehet valami olcsó, de megéri . Vonzó lesz. Egyébként ez az épület amihez a terasz készül Szűsz Jánosé, a belvárosi bazár tulajdonosáé volt, aki ma már valahol Dunántúlon él. Még előtte Schiffer doktor, a megyei kórház igazgatója lakott benne. Az udvarban meg sokáig az MDF irodája működött. Itt készítettem egy interjút a frissen megválasztott igazságügyi miniszterrel Balsai úrral, aki ma már alkotmánybíró.

A patak parti épületet János idején többször bejártam, s amikor árusította, kiderült, hogy minden valamilyen kávézót vagy sőrözőt  szeretne itt nyitni.  Akkoriban nem hittük, hogy ilyen teraszra engedélyt adnak ezért olyan belógatós  páholyokat tervezgettünk a Szinva fölé.

Végül ez lesz – ha kész lesz.  Az már megfigyelhető, hogy a statikus tervező többszörösen rászámolt a várható teherbírásra. Jól tette. Erre az alapra akár egy emeletes ház is épülhetne.