Nem csak wifivel spórolhatnak a nyaraló internetezők

Roamingjegyekkel töredékére csökkenthető a külföldi internethasználat költsége

Roamingjegyekkel akár egy egynapos nyaralás során is több ezer forintot meg lehet spórolni. Bár a hazai internetezők fele szélessávú mobilinternetet használ, a mobileszközök és a wifi hotspotok növekedésének hatására az elmúlt évben közel duplájára nőtt a wifit használók száma. A mobilinternet-csomagokban foglalt roamingdíjak miatt pedig a nyaralók is inkább az ingyenes, de korlátozott és biztonsági kockázatot jelentő lehetőségeket választják. Pedig a mobilszolgáltatók kedvező árú roamingjegyeket biztosítanak az Európai Unió területén tartózkodó felhasználók biztonságosabb és nagyobb mobilitást megengedő interneteléréséhez – emeli ki az Internetet.hu távközlési ár-összehasonlító portál.

A wifit használó internetezők aránya tavaly 28 százalékról 53 százalékra növekedett, miközben a szélessávú mobilinternet használata 54 százalékról 50 százalékra csökkent, az NMHH adatai alapján. Ez azt mutatja, hogy egyre több internetező él az egyre több helyen biztosított ingyenes wifi lehetőségével. Ezt az is alátámasztja, hogy míg a vezetékes- és mobilinternetet együtt használók aránya 13 százalékkal csökkent, addig a vezetékes internetet és wifit együtt használók 15 százalékkal lettek többen. A még mindig magas roamingdíjak miatt külföldön fokozottan érdemes az ingyenes lehetőséget keresni. Legalábbis az internetezési szokások függvényében.

„A roaming napi- vagy hetijegyeket azoknak érdemes leginkább megrendelni, akik egy nap több alkalommal, hosszabb ideig interneteznek külföldön is. A legolcsóbb napijegy például 690 forintba kerül, amely szolgáltatótól függően 10, illetve 25 MB adatforgalmat enged meg. Roamingjegyek nélkül ekkora adatforgalomért 783, illetve 1958 forintot kellene fizetni a meglévő díjcsomagban, tehát már a legolcsóbb lehetőséggel is spórolni lehet több mint ezer forintot. A legdrágább, 100 MB adatforgalmat biztosító napijegy pedig 2190 forintba kerül, miközben ugyanennyi adatforgalom roamingjegy nélkül 7830 forintba kerülne. Természetesen a több mint ötezer forintos megtakarítás akkor érhető el, ha teljes mértékben kihasználjuk a 100 MB-os korlátot – magyarázza Solt Ádám, az Internetet.hu távközlési szakértője. Az Internetet.hu 15 különböző napi- és heti roamingjegy összehasonlítását végezte el, amelyek között 690 forinttól 6990 forintig számos ajánlat megtalálható (http://www.internetet.hu/roaming-jegyek.html).

Egyes roamingjegyekkel nem csak az internetezés, de a külföldi telefonhívások költsége is csökkenthető. A legolcsóbb, külföldi hívásindításra alkalmas jegy jelenleg 990 forintba kerül, és 50 lebeszélhető percet kínál. Ezzel egy hívás percdíja 33 forintra jön ki, amely a belföldi híváskezdeményezések percdíjának felel meg. Jegy nélkül ugyanazt a hívást egy hagyományos díjcsomagban 3720 forintból, 74,4 forintos percdíjjal lehet kezdeményezni.

„A roamingjegyeket legegyszerűbben SMS-ben vagy telefonon lehet megrendelni, de előtte érdemes figyelni arra, hogy napi- vagy hetijegyet vásárolunk, illetve hogy előfizetéses vagy feltöltőkártyás csomagunk van. Ez utóbbi esetben ugyanis kevesebb csomag áll rendelkezésünkre. Emellett olyan mobilinternet-csomagok is elérhetők, amelyek külföldi használat során automatikusan aktívvá teszi a roamingjegy-szolgáltatást.” – hangsúlyozza Solt Ádám.

Spórolás biztonsági kockázatokkal

Természetesen a legtöbbet akkor lehet spórolni az internetezésen, ha az utazó megpróbálja megkeresni a legközelebbi wifi hozzáférési pontot, ahol csatlakozni tud a nethez. Azonban ennek is megvannak a hátrányai. Egyrészt sokkal kisebb rugalmasságot biztosít, és ha egyszerre sokan kapcsolódnak a hálózathoz, jelentős mértékben lecsökken a letöltési sebesség, másrészt pedig biztonsági kockázatot is jelent. A wifi szolgáltatója láthatja a meglátogatott weboldalakat, és bizonyos adatokhoz is hozzáférhet.

Az internetezők több mint harmada nem tesz biztonsági óvintézkedéseket, amikor nyilvános wifi-hálózathoz csatlakozik, 14 százalékuk pedig bármilyen hálózaton körültekintés nélkül jelentkezik be online banki felületre vagy webshopba – hívta fel a figyelmet a problémára a Kaspersky Lab és a B2B International „Fogyasztói Biztonsági Kockázatok” című, legutóbbi felmérése.

A biztonságosabb internetezés érdekében érdemes körülnézni az elérhető mobilinternetes csomagok, külföldi tartózkodás esetén pedig a roamingjegyek között.