Mai nappal célba ért az Ökumenikus Segélyszervezet idei beiskolázási akciójának ezredik tanszercsomagja is

Iskolakezdés együtt! elnevezésű kampányának lezárásával tartott ma sajtótájékoztatót az Ökumenikus Segélyszervezet, melyen ismertették és értékelték a szervezet felkérésére, a Nézőpont Intézet által készített, az iskolakezdés költségeivel kapcsolatos felmérés eredményeit.

Az elmúlt két hétben összesen 7 millió forint pénzadomány érkezett a 1353-as adományvonalon meghirdetett Iskolakezdés együtt! elnevezésű segélyakcióra. A www.segelyszervezet.hu/iskolakedzes oldalon kialakított online adományozási fórumon befizetett, a támogatóknak küldött felhívó levélre érkező felajánlások összege és a nagyobb postahivatalokban elérhető perselyekbe dobott pénz, valamint a Segélyszervezet számlaszámára érkező csekkes befizetések és átutalások összesítése még zajlik, de az akció elérte célját – ismertette Gáncs Kristóf, kommunikációs igazgató az Ökumenikus Segélyszervezet mai budapesti sajtótájékoztatóján. „Köszönettel tartozunk minden magánszemélynek és vállalati partnerünknek, hogy az eltervezettek szerint mind az 1000 gyermeknek át tudtuk adni az egyenként 10000 forint értékű iskolaszereket. Az utolsó csomagok átadása ezekben a pillanatokban történik meg Miskolcon és Olaszliszkán” – tette hozzá Gáncs Kristóf. Mint mondotta: a 1353-as adományvonal szeptember 30-ig él, s aki felhívja azt, további 250 forinttal tudja hívásonként támogatni az Ökumenikus Segélyszervezet egész évben, a rászoruló gyermekekért végzett munkáját.

Az Ökumenikus Segélyszervezet felkérésére, az iskolakezdés hazai családokat érintő anyagi vonzata tekintetében internetes kutatást végző Nézőpont Intézet munkatársa, Kmetty Zoltán véleménykutatási vezető elmondta, hogy az általuk végzett kutatásban résztvevők majdnem egynegyedének háztartásában van közoktatásban résztvevő iskoláskorú gyermek. Az ezen háztartásokban élő családok közel egyötöde számára vállalhatatlanul nagy terhet, több mint felük számára pedig jelentős, nehezen megoldható anyagi terhet jelent a szeptemberi iskolakezdés. Több mint egynegyede ezeknek a háztartásoknak önerőből, gond nélkül tudja finanszírozni az iskolakezdést, közel kétharmada azonban csak más fontos kiadásokat csökkentve tudja önerőből fedezni a beiskoláztatás költségeit.

Legtöbben – a válaszadók több mint háromnegyede – az élelmiszerre fordított kiadásokon spórolnak, majdnem egyharmaduk pedig a kötelező számlák, csekkek befizetését helyezi háttérbe az iskolakezdés érdekében. A válaszadók közel fele-fele arányban oszlanak meg aszerint, hogy a taneszközök megvásárlását közvetlenül az iskolakezdés előtti napokra vagy már jóval korábbra időzítik. Ugyanez a tendencia látható abban a kérdésben, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe a taneszközök megvásárlásakor: felük kizárólag az ár alapján válogat, közel felük pedig a inkább minőséget, vagyis a hosszú távú használhatóságot veszi elsősorban figyelembe.

A kutatás eredményeit a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek szempontjából Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója értékelte a rendezvényen. A szakember elmondta, hogy az Ökumenikus Segélyszervezetnek több éves tapasztalata van abban, hogy milyen nehéz helyzetbe kerülnek a családok akkor, amikor valamilyen nem várt kiadással kell szembe nézniük, vagy amikor egy előre látható, de nagyobb összegű kiadás vár a családra. Egy 50.000 – 60.000 forintos pluszkiadás már komoly gondokat okoz egy nehéz körülmények között élő családnak. Az Ökumenikus Segélyszervezetnek az most a célja, hogy az iskolakezdési akciónak köszönhetően 1000 gyerekek minőségi tanszerekkel kezdhesse meg az iskolát, ne kelljen nehéz kompromisszumokat kötni, áldozatokat hozni a szülőknek, gyerekeknek az iskolakezdés idején. Rácsok Balázs kiemelte: „Fontos, hogy az iskolai készülődés egy örömteli esemény lehessen. Segítenünk kell a családokat abban, hogy iskolakezdés miatt ne vegyenek fel uzsorakölcsönt, ne halmozzanak fel rezsitartozásokat, és hogy ne az alapvető élelmiszerek megvonásával „spórolják ki” az iskolakezdés költségeit.”

A szociális és fejlesztési igazgató megosztotta az országos intézményhálózatukon keresztül szerzett tapasztalatokat is. Elmondta, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet látókörében lévő családok 90%-a nem tud félretenni a tanévkezdésre. Ugyanakkor a támogatások átadásánál a munkatársaknak figyelniük kell arra, hogy a szülő is járuljon hozzá az iskolakezdés költségeihez, ahol ezt kérni lehet. A Segélyszervezet látókörébe került családok nagyon számítanak erre a segítségre. Sokan keresték fel a szervezetet már júliusban, hogy számíthatnak-e ebben az évben is erre a támogatásra, mert tavaly is nagy segítség volt. Az Ökumenikus Segélyszervezet számára fontos, hogy ne csak a tankönyvek, íróeszközök beszerzésében segítsenek lehetőég szerint, hanem ahol szükséges van rá, tornaruhát, ünneplőt, az iskolába való eljutáshoz a bérletet, vagy azt az alapvető ruházatot megvásárlásába is segíteni tudjanak, amivel a gyermek megkezdheti az iskolát.

A munka a kampány végzetével is folytatódik, az Ökumenikus Segélyszervezet intézményeiben élő gyerek a tanév folyamán is megkapják azokat a plusz fejlesztéseket (korrepetálás, részképesség fejlesztés, terápiás foglalkozásokat), amelyek elősegítik személyiségük fejlődését és hozzájárulnak ahhoz, hogy iskolai teljesítményük javuljon.