A krumpli és a közösség ünnepe Sajószögeden

Sajószögeden a burgonya több, mint élelmiszer, részévé vált a hagyományápolásnak, a közösségmegtartásnak és teremtésnek – utalt az összefüggésekre a 10. Krumpli Fesztivál szombat délelőtti megnyitóján dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő.

Szombat ide, szombat oda már reggel sokan szorgoskodtak a sátrak alatt. Időben el kellett kezdeni a főzést, hogy délre elkészüljenek a finomabbnál finomabb krumplis étkek. A színpadon a megnyitóval indult a program. Dr. Mengyi Roland, mint fővédnök köszöntőjében emlékeztetett, hogy nevezzük bár burgonyának, krumplinak, kolompérnak, pityókának mindenki arra a krissé göcsörtös, keményítőben teli növényre gondol mindenki. Dél-Amerikából az aranyat, ezüstöt hozó spanyol hajók gyomárban megbúvó burgonyáról idővel kiderült a legnagyobb érték, mert az arany nem ehető meg. Magyarországi elterjedéséért sokat tett II. József, a kalapos király, aki adókedvezménnyel ösztönözte a termelését, nem úgy, mint az ’50-es években ukázzal kötelezték a gazdákat gumipitypang és egyéb növények ültetésére.

Sajószögeden is nagy hagyományai vannak a burgonya termelésének, amelyből a slambuctól a rakott burgonyáig rengeteg finom étek készíthető. A 10. fesztivál alkalmából gratulált a szervezőknek. A lényeg, hogy a sajószögediek megtalálták gyökereiket. A közösségről szól a történet, amelyet gasztrokulturális fesztivállal erősítenek. Gratulált dr. Gulyás Mihály polgármesternek a településért végzett munkájához.

Sándor Károly, a Homoród – Rika – Küküllő Helyi akciócsoport Egyesület ügyvezetője az erdélyiek üdvözletét tolmácsolta. Kiemelte, hogy valódi, helyi értékeket hoztak. Lengyel Gábor Somogyország, Zelic nevében köszöntötte a fesztivált. Vargáné Kerékgyártó Ildikó, a Dél-Borsodi Leader Egyesület elnöke tevékenységük ismertetését követően kitért rá, hogy a fesztivál Sajószöged, az önkormányzat, a civilek, a leader példaértékű összefogása.

Dr. Gulyás Mihály helyi polgármester, a fesztivál védnöke emlékeztetett rá, hogy évente két nagy rendezvényük van, a falunap és a Krumpli fesztivál. Közös bennük, hogy közösségmegtartó, összekovácsoló hatásúak. A nemzetközi jelzőt finomítva kijelentette: „valójában országközi. Akik jelen vagyunk mindannyian magyarok vagyunk.” Az alkalmat megragadva megköszönte a szervezők munkáját.

A megnyitó zárásaként a történelmi egyházak jelen lévő képviselői megáldották az idei termést. A színpadot pedig beindultak az egész nap tartó kulturális programok. Mellette volt minikonferencia, kirakodó vásár és természetesen finom ebéd.