Eljött az 1 Forintos Kft-k ideje

Aki most kezd vállalkozásba, annak a legnagyobb gátja cégalapításkor a felemelt, 3 milliós törzstőke. A valóság azonban az, hogy 1 forinttal lehet céget alapítani.

A Cégszolgálat Kft. több ezer cégalapításban vesz részt, ezért azonnal érzékelik, a törvényváltozások hatásait. Jelenleg a vállalkozói kedvnek a legnagyobb gátja az, hogy az emberek fejébe belevésődött a 3 millió forintos minimum törzstőke, amit nem tudnak előteremteni alapításkor.

Amit nem tudnak az emberek, hogy nem is kell alapításkor ezt befizetni. Sőt, nincs minimuma az alapításkori befizetésnek, tehát akár 1 forinttal meg lehet alapítani a Kft-t. Ami még jobb: A maradék 2.999.999 Ft-ot is később bármikor befizethetik, erre sincs korlát – akár 20 évvel későbbi határidőt is meghatározhatnak a tulajdonosok.

Akkora probléma ez, és olyan tanácstalanok és bizalmatlanok az emberek az állandó törvényi változások miatt, hogy a Cégszolgálat Kft. megalapította esettanulmányként az 1 Forintos Kft. nevű céget, amely bizonyítékként szolgál a fentiekre: 1 Forintot bocsájtottak rendelkezésre alapításkor és a maradék 2.999.999 Ft-ot elegendő 2022.02.22-ig rendelkezésre bocsájtani.

Egyébként az elv nem teljesen idegen. 2008-ban Németországban egy új cégformát hoztak létre a GmbH mellett, az UG-t, ami pont ugyan ezt tudta: korlátolt felelősségű cégforma, de 1 EUR-val meg lehet már alapítani bizonyos korlátozásokkal. 2014-re megérkezett Magyarországra is ez, csak nem csináltak hozzá új cégformát.

Két korlátozás tartozik az 1 Forintos Kft-hez:
1. Az törzstőke 3 millió forint, akkor is, ha még nem bocsájtották rendelkezésre a tulajdonosok, tehát egy felszámolás esetén ha a társaság nem tud fizetni, akkor a tulajdonosoktól a társaság teljes törzstőkéjét fogják követelni, nem csak az 1 forintot.
2. Nyereséget osztalékként csak akkor vehetnek ki a tulajdonosok, ha a teljes törzstőke be van fizetve a bankszámlára.

Ügyfeleink, boldogan választják ezt a formát, mert a legnagyobb nehézség alapításkor előteremteni a törzstőkét. Azt mindenki elfogadhatónak tartja, hogy a cég termelje ki a törzstőkét, addig nem vesznek ki osztalékot.

Jogi állásfoglalás:

dr. S. Nagy Erzsébet Ügyvéd jogi állásfoglalása a Kft-k törzstőke minimumáról, valamint a pénzbeli vagyoni hozzájárulás rendelkezésre bocsátásának hatályos törvényi szabályozásáról:

„2014. március 15. napján lépett hatályba a 2013. évi V. törvény, a Polgári Törvénykönyvről – a továbbiakban: Ptk. Az új Ptk. többek között, a korábbiaktól eltérően szabályozza a korlátolt felelősségű társaságok törzstőke minimumára és a pénzbeli vagyoni hozzájárulás rendelkezésre bocsátására vonatkozó törvényi rendelkezéseket. A törvény, Kft-k törzstőkéjével kapcsolatos 3:161. §. 4. bekezdése szerint: A törzsbetétek összege a törzstőke, amely nem lehet kevesebb hárommillió forintnál. Ugyanakkor a törvényalkotó a korlátolt felelősségű társaságok alapításával egyidejűleg rendelkezésre bocsátandó pénzbeli vagyoni hozzájárulás tekintetében nem határozta meg azt a minimum összeget, amelyet az alapítók az alapítással egyidejűleg kötelesek ténylegesen is rendelkezésre bocsátani, így a gyakorlatban előfordulhat, hogy a hatályos törvényi rendelkezések szerint, akár 1,- forintot is elegendő az alapítással egyidejűleg rendelkezésre bocsátani, a fennmaradó törzstőke rész befizetésének határidejét pedig a tulajdonosok határozhatják meg. Az új Ptk. arra vonatkozóan sem állított fel felső korlátot, hogy az alapítást követően befizetni vállalt, fennmaradó pénzbeli vagyoni hozzájárulást milyen időtartamon belül kelljen a tulajdonos tagoknak rendelkezésre bocsátani, hanem ezt az alapítók szabad akaratától tette függővé.

A törvényalkotó mindössze két megkötéssel élt a törzstőke rendelkezésre bocsátásával kapcsolatosan. Az egyik megszorítás, hogy a törvény 3:162 §- 1.) bekezdésében foglalt rendelkezések szerint a társaság mindaddig nem fizet osztalékot a tagnak, amíg a ki nem fizetett és a tag törzsbetétére az osztalékfizetés szabályai szerint elszámolt nyereség a tag által teljesített pénzbeli vagyoni hozzájárulással együtt el nem éri a törzstőke mértékét. A másik megszorítás pedig, hogy bár a gyakorlatban, az alapítással egyidejűleg nem kell a törzstőkét rendelkezésre bocsátani, ennek ellenére a törvény 3:162 §- 2.) bekezdésében foglaltak alapján, a tag a még nem teljesített pénzbeli vagyoni hozzájárulása összegének erejéig köteles helytállni a társaság tartozásaiért.

Fontos még megjegyezni, hogy a törzstőke teljesítésének megtörténtét az ügyvezető köteles a cégbíróságnak is bejelenteni.”