Gyógyszeripari beruházás uniós támogatással

A HYD Pharma Zrt. és leányvállalata a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft., a Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. befektetése segítségével, valamint Európai Uniós támogatással hazánkban egyedülálló gyógyszeripari beruházást valósított meg. A projekt keretében olyan komplex rendszer és berendezés épült meg, amelynek segítségével a világban először Magyarországon indulhat el a csökkentett deutériumtartalmú készítmények üzemi méretű gyártása a GMP előírásoknak megfelelően.
A társaság az Új Széchenyi Terv keretében 16 644 000 forint pályázati eszközbeszerzési támogatásban részesült, a teljes beruházás értéke meghaladja a 250 millió forintot.

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. több mint 20 éve, 1993 óta folytat K+F tevékenységet a deutériummegvonással kapcsolatos – napjainkra nemzetközivé szélesedett – kutatások területén. A cég a világon elsőként indította el Magyarországon az ilyen irányú vizsgálatokat – dr. Somlyai Gábor biológus szakmai vezetésével -, melynek eredményei egyértelműen igazolják a deutériummegvonás daganatellenes hatását.
A most elkészült beruházással a természetesnél lényegesen alacsonyabb deutériumtartalmú hatóanyag gyógyszergyári körülmények között történő előállítása válik lehetővé uniós támogatással és a Primus Capital Zrt. befektetése révén.
A létesítmény beüzemelését követően hosszas validálási folyamat veszi majd kezdetét, mely során rögzítik, hogy milyen lépések és paraméterek alkalmazása mellett lehet a jövőben megbízhatóan, stabilan biztosítani a gyártás körülményeit, úgy, hogy azonos minőségben lehessen előállítani a tervezett klinikai vizsgálat számára alkalmas készítményeket.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezési eljárását a dokumentáció benyújtásával a napokban kérvényezték, ennek lefolytatása után megnyílhat a lehetőség arra, hogy a HYD cégcsoport további kutatási tevékenységéhez és a tervezett humán Fázis II klinikai vizsgálat lefolytatásához szükséges vizsgálati készítmények előállítása elindulhasson a nemzetközi gyógyszergyártási előírásoknak megfelelően.

„Beruházásunkkal megvalósulhat az a Fázis II klinikai vizsgálat, amelynek sikeres lefolytatása visszaigazolhatja a deutériummegvonás daganatellenes hatását a humán alkalmazás terén is, a HYD Pharma Zrt. pedig jelentős lépést tesz egy új, nagy hatékonyságú daganatellenes humán gyógyszer törzskönyvezése felé. ”– nyilatkozta Somlyai Gábor vezető kutató, a HYD Pharma Zrt. vezérigazgatója