Lakásotthon nyílik Helvécián

Az SOS Gyermekfalvak Helvécián, a VELUX Alapítványok által nyújtott támogatásból megvásárolt ingatlanán nyitja meg lakásotthonát, amely eddig a kecskeméti SOS gyermekfalu területén működött. A lakásotthon 12 év feletti fiatalok elhelyezését biztosítja majd, családszerű formában.

Krízishelyzetben, ha a gyermek felügyelet nélkül marad, vagy fejlődését, létét, környezete vagy önmaga súlyosan veszélyezteti, szükség van egy biztonságot nyújtó helyre. A kamaszkorú fiatalok között vannak olyanok, akik nehezen helyezhetőek nevelőcsaládba. Az ő számukra nyújt otthont új helyszínen, Helvécián, az SOS Gyermekfalvak kecskeméti programjának új lakásotthona.

A lakásotthon korábban a gyermekfalu területén működött, azonban egyre égetőbb igényként merült fel, hogy az SOS falun belül működő, ideiglenes hatállyal beutalt gyermekek befogadását szolgáló lakásotthont minél hamarabb kiválthassa egy új otthon, új helyszínen. A hívó szóra szerencsére azonnal reagált a VELUX Alapítványok és sok segíteni vágyó cég, név szerint a Vaillant Saunier Duval Kft., az SC Johnson Kft., a Zalakerámia Zrt., a Sika Hungária Kft., a Virtual Call Center GmbH, és a Lux Hungária, így időben megtörténhetett az épület megvétele, átalakítása, kicsinosítása és berendezése. Ahhoz, hogy a beköltözés zökkenőmentes legyen, kellett a Magyar Rádió nonprofit Zrt. 38 munkatársának önzetlen segítő munkája is. 2014. május 29-én, Jónás István vezérigazgató vezetésével teremtettek méltó környezetet a ház leendő lakói számára. A lakásotthon a korábbi gyermeklétszámhoz képest magasabb kapacitással működik majd, és összesen 12 fiatal teljes körű ellátását fogja biztosítani.

Kézi Zoltánné az összefogás erejét dicsérte, mely ismét csodát alkotott. „Szeretném ezt megköszönni támogatóinknak, vezetőtársaimnak, kollégáimnak, és mindenkinek, aki ennek a háznak a létrehozásában segített. A gyerekektől pedig, akik maguk is hozzájárultak kétkezi munkájukkal az építkezéshez, azt kérem, hogy alakítsák környezetüket olyanná, amilyenné szeretnék, és vigyázzanak rá” – kérte nyitóbeszédében az alapítvány kecskeméti területének igazgatója.

„Akkor, amikor sok-sok évvel ezelőtt Dániában egy Villum Kann Rasmussen mérnök megalapította vállalatát, álmában sem gondolta volna, hogy milyen fejlődésnek néz elébe a cég. Az évtizedek alatt nagyon komoly vállalatcsoport lett belőle, és ma már több mint 40 országban működnek vállalatai. Rasmussen úrnak azonban nemcsak az volt az elképzelése, hogy mintaszerűen működő vállalatai legyenek, hanem felelősséget érzett a társadalom fejlődése iránt is. Ezért hozta létre alapítványait már több évtizeddel ezelőtt, azzal a céllal, hogy az alapítványokon keresztül olyan támogatásokat valósíthasson meg, mint például ez a helvéciai otthon is.” világított rá a VELUX Alapítványok képviselője a fő támogató történetére. Kónya István továbbá elmondta, hogy Magyarországon az alapítvány hátrányos helyzetű gyermekek életkörülményeinek javítását tűzte ki célul. Erre a célra az alapítvány az elmúlt 3-4 évben több mint 2 milliárd forintot fordított. Az SOS Gyermekfalvakban pedig olyan projekteket tudnak támogatni, melyek a stratégiájuknak tökéletesen megfelelnek.

Az SOS Gyermekfalvak koncepciója fontos változáson ment keresztül az elmúlt 10 évben. Már nemcsak a családjukból kiemelt gyermekek ellátására összpontosít, hanem feladatának tartja, hogy programja környezetének összes veszélyeztetett gyerekére vonatkozva fogalmazza meg tevékenységét, ezért programokat indít a gyermekek bekerülésének megelőzésére is.