Újragombolt MÁV-kollekció

Modern és praktikus az új vasutas uniformis –

Budapest, 2014. szeptember 25. – Ritkán tartanak divatbemutatókat vasúttörténeti parkban, a MÁV épp ezért stílszerűen a gőzmozdonyoknak és nosztalgia kocsiknak otthont adó környezetben mutatta be új egyen-formaruha kollekcióját. A vasúttársaság magyar tervezők segítségével gombolta újra jelenlegi formaruháit, így ma modernebb, praktikusabb és letisztult szabású uniformisokat vonultattak végig a kifutón. A MÁV fokozatosan öltöztet új kollekcióba több ezer vasutast, az utazóközönség számára 2015-től válik érzékelhetővé a ruházati arculatváltás.

A szolgáltatásaiban folyamatosan megújuló MÁV-csoport arculati változásainak részeként a vasúti személyszállításban és a pályavasútnál dolgozó vasutasok egyen-formaruházatát korszerűbbekre cseréli. A magyar tervezők által megálmodott és magyar munkaerő segítségé­vel készített, a korábbinál kényelmesebb, praktikusabb és moder­n, letisztult vonalvezetésű egyen-formaruhák könnyebbé teszik majd a vasutasok munká­ját.

A jelenleg használt, 13 éve bevezetett kollekció nem felel meg minden tekintetben a kor elvárásainak. A cserét az eltelt idő és a divat változása mellett a vasúttársaság átszervezése, modernizációja is indokolta.

Az új egyen-formaruházat tervezése, tesztelése

A MÁV-csoport más vállalatok, például a GYSEV egyen-formaruhák rendszeresítése kapcsán szerzett tapasztalatokat felhasználva – ezáltal időt és pénzt spórolva –, újította meg egyen-formaruházatát. A MÁV a szakszervezetekkel is folyamatosan egyeztetett. Az érdekképviseletek a mintakollekció bemutatását követően – látva az új ruházat előnyeit – egyetértettek az újítással és támogatták azt.

A MÁV próbakollekciót készíttetett az új egyen-formaruhákból, ennek célja a konfekcióméret tesztelése, az alapanyagok és a kész termékek gyakorlati megfelelőségének vizsgálata volt. A próbában részt vevő száz jegyvizsgáló, pénztáros és forgalmi szolgálattevő két hónapig hordta a próbaruhákat, majd egy tesztlapon beszámoltak a többnyire pozitív tapasztalataikról.

Az új kollekció véglegesítése

A próbahordás tapasztalatait felhasználva több módosítást végeztek a szakemberek a ruhákon. A gyapjúszövetből készülő zakó, blézer, mellény, nadrág és szoknya színét sötétebb kékre változtatták, ami még elegánsabb megjelenést biztosít a ruha viselőjének. Vékonyabb, puhább változatra cserélték az ing és a blúz alapanyagát, módosították a blúz fazonját. Az ing és a blúz gombjai, valamint gomblyukai színesek lettek: kék gomb és gomblyuk, sárga felvarrással, ami feldobja a fehér, egyszínű termékeket. A nadrágok fazonját szűkítették, egyenesebbre vették.

A kollekció végleges ruhadarabjainak kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy a több ezer munkavállalót érintő racionalizálás jelentős megtakarítást eredményezhet: egyes ruhadarabok fejlesztése olyan jól sikerült, hogy jelentősen olcsóbb lett, mint a korábbi verziója.

Az új kollekció jellemzői

A kollekcióban zakó, nadrág, szoknya, ing, nyakkendő és kendő, valamint téli kabát, átmeneti kabát és esőkabát szerepel; a projekt nem foglalkozott kötött-hurkolt ruhákkal, pólókkal, valamint cipőkkel.

Az új egyen-formaruhák korszerű, lélegző alapanyagból készülnek, a szabásminta kialakításánál pedig a praktikus viselet követelményeit is figyelembe vették. Az új kollekció tervezésekor fontos szempont volt, hogy olyan ruhadarabok szülessenek, amelyek könnyen kezelhetők és egyszerűen tisztíthatók. Az új egyen-formaruházat minden darabja otthon, mosógépben is mosható, nincs szükség speciális tisztításra. A kabátok lélegző alapanyaga kiváló szellőzést biztosít, az ingek, blúzok anyaga pedig megkönnyíti a vasalást.

Férfi ruházat

A MÁV-csoport férfi munkatársainak új öltönyei minőségi gyapjúszövetből készülnek, amely kis mértékben elasztánt is tartalmaz a még kényelmesebb viselet érdekében. A letisztult szabásvonal minden tekintetben megfelel a mai kor követelményeinek, ugyanakkor megfelel a funkcionalitás, a praktikum által támasztott elvárásoknak is.

Női ruházat

A női kosztüm alapanyaga megegyezik a férfi kollekcióéval, így ugyanazok a kiváló tulajdonságok jellemzik. A kosztüm kényelmes viseletet nyújt, ami többek között a megfelelő fazonnak és az alapanyagban alkalmazott elasztánnak köszönhető. Az elasztán megkönnyíti a mozgást, s emellett a ruhák kezelésére is jótékony hatással van: az anyag kevésbé gyűrődik és könnyebben vasalható.

Az új egyen-formaruhákat az a közel 16 ezer munkavállaló viseli majd, akik tevékenységük végzése közben közvetlen kapcsolatba kerülhetnek az utazóközönséggel, vagy a tevékenységük kapcsán ruházatuknak forgalomirányítással összefüggő szerepe van, esetleg munkavégzésük során a vasúti pályán tartózkodnak. A vasúttársaság a költségtakarékosság jegyében fokozatosan áll át az új kollekció alkalmazására, az arculatváltás már 2015-ben érzékelhető lesz az utazóközönség számára. Az egyen-formaruha divatbemutatón látható etalon kollekciója az a minta, amely alapján a MÁV-csoport a közeljövőben kiírja a közbeszerzést.

A GYSEV már tavaly bevezette az új egyenruhát

A GYSEV Zrt. tavaly nyáron vezette be az új egyenruhát, amelyet most szintén bemutattak a Vasúttörténeti Parkban. A modern formatervezésű, kényelmes ruházat alapszíne a sötétszürke, amelyhez a cég arculatát tükröző kiegészítők is készültek: a hölgyek zöld-sárga-piros kendőt, piros táskát és övet, a férfiak pedig mozdonyt ábrázoló, zöld nyakkendőt kaptak az egyenruhához. A végleges arculatot a pályáztatás, majd a többszörös zsűrizés után alakították ki, Zoób Kati és az Artz Modell részéről, Glatz Gábor segítségével. Az elbírálásban a cég vezetői mellett az egyenruhás munkakörök képviselői, humán és munkavédelmi szakemberek, valamint a szakszervezetek is részt vettek. A közbeszerzési eljárás során a vasúttársaság szakemberei arra is figyeltek, hogy az új egyenruhákat olyan cég gyártsa, amelynél megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak.

MÁV MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZRT.