Navracsics méltatlan hangulatú meghallgatása – milyen posztot kaphat  az oktatás helyett – számon kérték az augsburgi várkaput

Navracsics Tibort szívatják Brüsszelben. A legfrissebb hírek szerint átment a vizsgán ,de mégse akarják megadni neki az eredetileg szánt biztosi posztot. Az oktatási ügynél jelentéktelenebb tárcát szánnak neki. Még azt se tudni, hogy melyik lenne az a terület amelynek az élére neveznék ki. Méltatlan volt a meghallgatás hangneme, úgy tűnt, hogy a magyar kormány elleni lejárató kampány folytatódik az unióban.

Navracsics doktor közkedvelt egyetemi tanár, Orbán Viktor kabinetfőnöke, a Fidesz legsikeresebb frakcióvezetője, miniszterelnök-helyettes és volt külügyminiszter igazi európai ember. A párt egyik leghitelesebb, emblematikus személyisége állta a sarat a meghallgatáson. Sőt kitűnően vizsgázott, higgadtan verte vissza a személyét ért már-már személyeskedő vádakat. A legjobb formáját hozta, nem sikerült felhergelniük. Az a diplomata aki végsőkig képes megőrizni a nyugalmát. Sokak szerint mások már felálltak volna, beszólnak és önként véget vetettek volna a komédiának. Mert már ott tartottak , hogy a kalandozó magyarok bécsi ostromát és az Augsburgi várkapu bezúzását is rajta próbálták számon kérni.

Noha mindenki tudja, tudhatja, hogy az Orbán kormány egyik legkiegyensúlyozottabb egyénisége a diplomácia nagy mestere. Tobin az ír gázoló ügyében buldogként vívta ki az igazunkat. Noha az angol kormány akkoriban az írek függetlenségére való hivatkozással nem akart beavatkozni a javunkra ám a mostani népszavazáskor már feladta ezt a képmutató elvét. Navracsics mint volt igazságügyér a baltás gyilkos kiadatási fiaskó ügyében se hibáztatható. Ez a kűl- és a gazdasági ügyekkel   foglalkozó diplomaták sara.

Navracsics Tiborral még a Gyurcsány kormányzása idején többször is találkozhattam. Ő volt az egyetlen felsőszintű politikus a pártjában aki bármikor a sajtó rendelkezésére állt. Akivel lehet beszélgetni minden kötöttségek nélkül. Talán ennek a kapcsolatnak köszönhető, hogy sose mulasztotta el a Russmédia szerkesztőségeinek a látogatását ha a régióban járt. S ebben segítségünkre volt Juhász Rita is aki éppen megyénkből került fel miniszter úr sajtófőnökének.

Egy miskolci beszélgetés alkalmával, amikor dr. Répássy Róberttel látogatott el a szerkesztőségbe, számba vettük kiről mit tudunk a bulvár médiából. Egyet találtunk – Navracsics mint frakcióvezető rosszul lett egy alkalommal a parlamentben. Ingadozott a cukra. Lakás, ingatlan vagy bármilyen családi, s egyéb politikusokra jellemző botrány révén sose emlegették. Kiszólásai, nyelvbotlásai  sose voltak.  Az egyetemen a hallgatói egyhangúan választották meg a legjobb tanárnak.

A héten eldől, hogy végül mi lesz a posztja az unióban. Mi  lehet vajon az a jelentéktelen tárca amit neki szánnak. Majd megtudjuk. Azt viszont borítékolom, hogy Navracsics doktor teljes szívvel és méltósággal elfogadja ezt is.Akik nálamnál  jobban ismerik Tibor hátán akár fát is lehet hasogatni.

Ő pedig nem ezt érdemelné.

Hogy végül is minek a következménye ez a fajta ellenségeskedés arról külön elmélkedek, ha sikerül beszélnem a meghallgatás tanúival.